KULTURNO BLEJANJE (5)

Poslednjih desetak dana u Srbiji i regionu traje borba sa posledicama velikih poplava. Ovonedeljno Kulturno blejanje upoznaće vas s kulturnim događajima u narednih desetak dana, koji se održavaju u humanitarne svrhe, s ciljem prikupljanja sredstava za ugrožene poplavama, ali i povodom drugih humanitarnih akcija. Ujedno, ovo je i pozivnica za sve čitaoce Blacksheep-a da i sami posete neki od ovih događaja i time učestvuju u akcijama prikupljanja sredstava.

Od 27. maja i tokom celog juna nastavljaju se akcije pozorišta na Terazijama – cene svih ulaznica biće snižene za 50%, a deo iznosa od svake predstave biće prosleđen u humanitarne svrhe. Narednih dana na programu su: Neki to vole vruće (28.), Glavo luda (29.), Viktor i Viktorija (30.), Ženidba i udadba (31. maj), Čikago (1. jun), Zona Zamfirova (5. i 6. jun)

28.maj u Domu kulture Studentski grad biće održan humanitarni koncert pod nazivom ,,Bedem tonova“, na kome će učestvovati 17 bendova, među njima i Block Out, Mašta bašta, Vibrator u rikverc i drugi. Da biste prisustvovali koncertu, potrebno je da sa sobom ponesete 5 litara vode.

28. maja u Paraćinu biće održan bubnjarski performans „Buka za Paraćin'“, čiji je cilj animiranje građana da se uključe u humanitarne akcije za pomoć ovom gradu.

28. maja u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, koncert će održati britanski duo Arhai, koji izvode elektronsku muziku sa uticajima folk muzike iz Velike Britanije, kao i zvukova Balkana. Cena ulaznice je 200 dinara i sav prihod biće doniran za ugrožene u poplavama.

28. maja u 21h, nekoliko lokalnih bendova (Neki od juče, Omladinac 11, Nebo je crveno, Nafta i drugi) organizuje humanitarnu svirku u klubu Mladost u Subotici. Ulaznica je 200 dinara, ali građani, ukoliko su u mogućnosti, mogu da doniraju i veće iznose, koji će, sa prihodom od ulaznica, biti prosleđeni za pomoć stradalima u poplavama.

29. i 30. maja u Bašti Doma omladine u Kragujevcu,  biće održana dva humanitarna koncerta na kojima učestvuju brojni bendovi (Osvajači, Debela Nensi, Agata, KBO!, Epilog i drugi). Ulaz je besplatan, a posetioci se pozivaju da sa sobom ponesu nešto od sredstava za higijenu, kao pomoć ljudima ugroženim u poplavama.

30.maja Narodno pozorište iz Subotice najavilo je humanitarno izvođenje predstave  „Mister dolar'“.

30. maj u UK Parobrod na program je predstava „Beograd-Berlin“ Maje Pelević – ulaz je besplatan, a iznos novca koji želite da priložite u humanitarne svrhe određujete sami.

30. maja u Kulturnom centru Pećinci biće organizovana akcija „Humanost na delu“, koja ima za cilj pomoć ugroženom stanovništvu, naročito deci, na teritoriji pećinačke opštine. U 20h, na pozornici iza Kulturnog centra, biće izvedena predstava „Kreontova Antigona“, po tekstu Mira Gavrana.

31. maja u Mikser House-u u Beogradu u 21h, beogradski reperi organizuju akciju prikupljanja potrepština za ljude u prihvatilištima. Ulaz se „plaća“ higijenskim proizvodima. Među učesnicima su: Hornsman Coyote, Škabo, Sick Touch i drugi.

31. maja u novosadskoj Sinagogi studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada održaće humanitarni koncert za pomoć ljudima pogođenim poplavama. Koncert počinje u 20h, ulaznica iznosi 300 dinara, a na programu su Mocart, Bah, Geršvin, Mocart, ali i savremeni srpski kompozitori.

1.jun, klub Danguba organizuje humanitanu svirku mladih beogradskih bendova: Šajzerbiterlemon, Gmazz i Kontraudar. Ulaz na svirku je 150 dinara.

2.juna u 19h, u Domu omladine, održava se humanitarni koncert za „Fond za stručno usavršavanje i unapređivanje talenta“ Centra za integraciju mladih.  Na koncertu, među ostalima, učestvuju i: Vasil Hadžimanov, Lena Kovačević, Rambo Amadeus, Bojana Stamenov…

3. juna u 20 časova, u UK Vuk, biće održano Veče stand up komedije „London Calling“. Gostuju poznati londonski komičari Jeff Leach, Russell Hicks i Mike Sheer. Cena ulaznica je 600 dinara, a sva trojica učesnika odrekli su se svojih honorara u humanitarne svrhe.

6. juna u Sava Centaru humanitarni koncert održaće operska diva Dragana del Monako, sa gostom iz Italije, jednim od najboljih tenora današnjice, Fabijem Andreotijem.

Od ostalih kulturnih događaja izdvajamo:

Od 28. maja do 1. juna u Domu omladine biće održana druga po redu revija izraelskog filma,  u okviru koje će biti prikazano 7 najznačajnijih filmova snimljenih u protekle četiri godine. Među njima se naročito izdvaja „Big Bad Wolves“, dobitnik brojnih internacionalnih nagrada i prema mišljenju Kventina Tarantina, jedan od najboljih filmova godine. „Big Bad Wolves“ možete pogledati u petak, u 20h.

Od 29. maja do 1. juna u DKC u Beogradu i od 30. maja do 3. juna u bioskopu Kupina u Nišu, održaće se revija filmova povodom 90 godina postojanja ruske filmske kuće Mosfilm. Biće prikazano sedam filmova, među njima i klasici kao što su: „Ogledalo“ Andreja Tarkovskog, „Moskva suzama ne veruje“ Vladimira Menjšova, „Nekoliko dana iz života Oblomova“ Nikite Mihalkova i drugi.

30. i 31. maja u Domu omladine u Pančevu održaće se promocija regionalnog, trideset i sedmog po redu, zbornika poezije i kratke proze „Rukopisi“. U isto vreme, u Zaječaru se održavaju tradicionalni „Dani poezije“, na kojima će se predstaviti najbolji mladi pesnici Srbije.

Narodno pozorište u Beogradu imaće narednih dana dve premijere. 31. maja biće izveden Nušićev „Narodni poslanik“, u režiji Saše Gabrića, a u podeli su Boris Komnenić, Radmila Živković, Olga Odanović, Anastasia Mandić i drugi. Dan kasnije, na Velikoj sceni je premijera Brehtove „Majke Hrabrost“ u režiji Ane Tomović. U naslovnoj ulozi je Dušanka Stojanović Glid, a pored nje, u podeli su: Milutin Milošević, Jelena Trkulja, Nikola Vujović, Nada Šargin i drugi.

kulturno-blejanje

S. G.

Fotografije: pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar