Kod tetke

Ja sam Hristina.

I ja sam tetka.

Ja sam Lenkina tetka.

Lenka ima 7 godina. Ide u prvi razred. Voli priču o Bambiju, limunadu i šljoke. Matematiku ne voli. Od brojki je boli glava i do sada nije videla da su joj pomogle mnogo u životu. Osim, možda, kad ide da kupi čokoladu. No, pored škole, Lenka ide na časove folklora i plivanja. Prve, zato što voli, druge, zato što mama i tata misle da treba da ojača kičmu. Lenka se ne buni, jer ako nešto voli – to je ružičasti kupaći kostim sa flamingosom, koji je dobila za rođendan. Na plivanju se druži sa Ivanom. Na folkloru sa Anom i Sanjom. U školi, Lenkine najbolje drugarice su Janja i Marta.

Kada se vide, posle plivanja, folklora ili škole – Ivana, Ana, Sanja, Janja i Marta bi da sa Lenkom igraju igrice na telefonu ili tabletu. Na telefonima ili tabletima, tačnije. Svakom svoje. Janja kaže da je ona velika za lutke. Marti je dosadno da prave šator. Ana , Sanja i Ivana na laptopu gledaju video, u kome im desetogodišnja tjuberka govori šta ima u svojoj školskoj torbi.

Lenka voli da se igra. Ali, njima je to dosadno. Nije joj jasno što su došle kod nje, ako će da pilje u telefone i laptop. Nije ih zato zvala.

A onda smo se čule.

Pozvala sam je da dođe kod mene, na krofne.

Pričale smo o tome zašto je matematika važna. Zašto su važni folklor i plivanje.  Zašto je važno da se puno čita. Usput sam držala slovo o tome kako, što više godina imaš, to si manje zabavan i pametan i koristiš neke teške reči, ne bi li makar zvučao zabavno i pametno, tešiš sebe, ali ne, neće, ne radi, nešto se pokvarilo i – to je tužno.

A onda je usledilo jedno: Hoćeš da se igramo? Kupila sam nove šljoke!

Pristala sam! Pa ako sedmogodišnjaci kažu da su šljoke najbolje oružje protiv odraslosti, ko sam ja da mislim drugačije! U booooooj!

17350940_10212764473055418_786857322_n

I znate šta?

Meni je pomoglo, da se vratim nekoj boljoj sebi.

Lenki je pomoglo, jer je sada bila sigurna da je u pravu.

Može i drugačije da se provede vreme. Nemamo ništa protiv igrica, al su nam draže one u kojima piljimo jedni u druge, umesto u telefone i tablete.

I zato smo rešile da vas pozovemo na druženje.

Na našu kreativnu radionicu.

Ova jednočasovna radionica ima za cilj da deci približi svet umetnosti, podstakne njihovu maštu i kreativnost. Okružena papirima u boji, šljokicama i perlicama, deca će, uz našu pomoć, stvarati neke nove svetove: one, u kojima se čitaju knjige – i to je jako važno; one, u kojima ne znamo za strah – obećavamo smeha u neograničenim količinama (a svi znamo da se strah smeha boji).

Dakle, dođite 26.3. u 12h u Bazu Crna ovca!

Radionica je namenjena  deci od 5-10 godina (i svima onima, koji se tako osećaju).

Cena učešća je 500 dinara.

Za prijavu i više informacija, pišite nam na mejl: tetka.baza@gmail.com

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.