Kada ćeš prestati da kasniš i zašto „nikad”?

Nervira te to što stalno kasniš? Pročitaj koji su mogući razlozi i kako bi mogao/la da rešiš taj problem. Vreme je da iznenadiš svoje prijatelje i dođeš na vreme!

U svakom društvu mora da postoji osoba koja ima samo sebi poznat metod računanja vremena. Ona uvek kasni, svi je čekaju, a kada pokušate da se naljutite ili da je iskritikujete ona se naljuti na vas! Imala je važna posla ili ju je neko zadržao, svejedno, nije ona kriva. Ako si ti ova osoba u svom društvu, vreme je da i njih, ali i sebe iznenadiš i dođeš na vreme. Zaista nije teško, a i tako pokazuješ određeno poštovanje.

Mogući razlozi za kašnjenje i njihovo rešenje:

Potcenjuješ vreme koje ti je potrebno da se spremiš.

Šta misliš, koliko ti je vremena potrebno? Koliko dugo si se zaista spremao/la? Ako između ove dve cifre postoji velika razlika, eto problema. Naravno, stvar je u organizaciji. Ako ujutru voliš duže da spavaš, uveče pre spavanja spremi šta ćeš da obučeš, spakuj se i onda neće biti žurbe. Ako je u pitanju izlazak, nemoj petnaest minuta pre nego što treba da kreneš da počneš da razmišljaš o tome šta da obučeš, kada ćeš da jedeš i slično. Sebe najbolje poznaješ, zato odredi realno vreme za spremanje. Dodaj i neki minut više, slobodno.

Ometaju te.

Ako želiš da završiš igricu, odgledaš film ili porazgovaraš sa roditeljima, odmah tako reci drugarima. Kasnićeš, neka krenu bez tebe, ti ćeš doći. Bolje tako nego da jednim okom gledaš u televizor, a drugim u odelo. Ni jedna ni druga aktivnost neće biti urađena kako treba.

Misliš da bi svi trebalo tebe da čekaju.

Ničije vreme nije manje vredno od tvog. Kada to budeš shvatio/la (što je najteže shvatiti jer verovatno misliš „Pih, jaka stvar ako zakasnim koji minut!’’) problem će nestati ili ćeš bar priznati sebi da kasniš i nećeš terati ljude da te čekaju.

Mnogo vodiš računa o tome kako ćeš se negde pojaviti.

U redu, to je lepo, ali da li ti oduzima previše vremena? Trebalo bi da se bolje organizuješ i realno proceniš vreme.

Radiš više stvari odjednom.

Kada se spremaš, spremaj se jer žuriš da izađeš. Tada nije vreme da obrišeš prašinu, skeniraš kompjuter, skidaš film, kuvaš čaj itd.

 Ne računaš koliko ti je vremena potrebno da stigneš.

U slučaju i da se spremiš na vreme, vrlo je verovatno da će te saobraćaj usporiti. Ako ideš pešice, lako je izračunati koliko ti je vremena potrebno. Međutim, ako ideš gradskim prevozom moraš da računaš da će autobus možda kasniti ili da će biti gužve na ulicama.

Možda ti se čini da ima previše stvari o kojima bi trebalo da razmišljaš, ali kada jednom uđeš u štos, kasnije je sve stvar navike. Seti se da i tvoji prijatelji to rade, tako da nije nemoguće!

Autor teksta: Ivana Tomić

Izvor: Portal Mladi

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.