Jedinstvena, veličanstvena i genijalna Koko Šanel!

 

Smela,drugačija,avangardna Koko Šanel je ostala zapamćena kao ikona u modnom svetu. Žena koja je uticala na pravu revoluciju u modi dvadesetih godina prošlog veka. Lansirala je novi stil koji je bio u suprotan tadašnjim standardima. Njena prva kolekcija bila je zasnovana na jednostavnim linijama, bez suvišnih detalja. Dovela do demokratizacije u odevanju jer je postala dostupna širem auditorijumu. U jednostavnosti je videla istinsku elegancijui, a razmetljivu raskoš smatrala je znakom lošeg ukusa.

Ženama je skinula preuske, neudobne korsete i ponudila odeću koja je odisala praktičnošću i udobnošću. Inspiraciju za svoj novi modni pristup je crpela iz materijala i čistih linija muške odeće. To je bio začetak njene “nove mode“. Bila je optuživana za narašuvanja svake spektakularnosti u odevanju pa je tim povodom objavljen članak u kome je pisalo da je lansirala sirotinjski način odevanja. Modeli promišljene, oštre i strastvene Koko Šanel su pomerali granice tog vremena. Po prvi put u istoriji mode pojavili su se svedeni krojeve i komfor u kombinaciji sa vrhunskom elegancijom i glamurom. 1922. godine Koko lansira čuveni parfem “Chanel 5”, koji je i danas jedan od najprodavanijih parfema. Broj pet je izabrala zato što je to bila peta od mirisnih kombinacija koje je isprobavao hemičar Beaux dok nije pogodio onu pravu po njenom ukusu. Reč je o parfem za koji žena treba da nosi svaki put  kad želi biti ljubljena. Ono po čemu ostaje najviše upamćena je uvođenje klasika i kulta male crne haljine 1926.godine. Odlučila se za boju koja je povezanu sa žalošću. Pokazala je da to može biti krajnje šik odevna kombinacija za veče ili dan u zavisnosti od detalja koje se koriste. Nije imala rukave i bila je malo iznad kolena što je u to vreme bilo vrlo smelo i revolucionarno.

koko-sanel-moda-blacksheep.rs

Koko Šanel  je bila žena kod koje se osećao duh  muškarca. Nepokolebljiva i samosvesna, sledila je svoj san o jakoj ženi oslobođenoj šablona i pravila ponašanja, kako u modi, tako i u životu.

Umrla je 1971. godine u svom apartmanu hotela “Ric”, dok je spremala oproštajnu  reviju, imala je 87 godina. 1983. godine njeno mesto preuzeo je Karl Lagerfeld kojeg je smatrala dostojnim naslednikom.Izjavio je da i dan-danas dok stvara misli na nju.

Autorka: Marija Ignjatović

Izvor fotogravija: hercegovinapromo,cooliranje.com

Nema komentara

Ostavi komentar