IZDANJA BEDEM KNJIGE NA MAKARTOVOM SAJMU KNJIGA

 

Pošto se ove godine, kako stoje stvari a zahvaljujući situaciji o kojoj se piše, govori i koju preživljavamo od januara, nećemo družiti na beogradskom sajamu knjiga, ljubitelji pisane reči će ove jeseni moći da posete neku od književnih manifestacija, koje će biti organizovane širom Beograda.

U okviru ove izdeljene ali bogate sajamske ponude biće predstavljeno i nekoliko novih naslova, među kojima su i “Brda”, nova zbirka priča Sanje Savić Milosavljević kao i roman-zbirka “Jezava”, koju potpisuje Mladen Milosavljević. Oba naslova su izdavački poduhvat firme Bedem knjige , iza koje, takođe, stoji ovaj spisateljsko supružnički par a odlomke iz njihovih knjiga možete poslušati na sledećim linkovima, u formi audio knjige:

Najduži put”, priča iz zbirke “Brda” 

Zduhać”, segment iz romana-zbirke “Jezava” 

Predstavljanje Bedemovih izdanja zakazano je za utorak 20. okobar od 17 sati, a biće održano u Čumićevom sokačetu, tačnije na platou ispred Makartove knjižare, na kome se nekoliko godina unazad održavao čuveni ČBF (Čumićev Book Fest).

O pomenutim naslovima kao i izdavačkim planovima, govoriće Sanja i Mladen, dok će moderator razgovora biti  književni kritičar Vladimir Petrović. Budući da je u pitanju manifestacija sajamskog tipa, dobar deo ponuđenih izdanja, uključujući i izdanja Bedem knjige, biće na popustu od 20 posto.

 

Sanja Savić Milosavljević je rođena u Sarajevu 1988. godine, završila je osnovnu i srednju školu na Palama. Diplomirala je i završila master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. a 2019. je odbranila doktorski umetnički projekat „Dugometražni animirani film Priča o Miki mravu: Funkcije filmskog scenarija u procesu adaptacije proze u animirani film“. 

Autor je scenarija za nekoliko kratkih filmova, te scenarista, reditelj i animator dva kratka animirano-igrana filma – „Bubamara“ i „Kako mravi i krave utiču na ženski život“ (prikazani na nekoliko festivala u Srbiji i inostranstvu). Sa Vladimirom Radovanovićem, koautor je eksperimentalnog muzičkog filma „Vitraž u d-molu“. 

Kao reditelj, scenarista i koproducent potpisuje dugometražni igrani film „Naši očevi, majke i njihova djeca“, koji je premijerno prikazan na Festu 2017. godine, a potom na još desetak festivala u Srbiji i inostranstvu, ka oi dugometražni animirani film za djecu „Priča o Miki mravu“, koji je u septembru 2019. premijerno prikazan na Kraljevskom filmskom festivalu. 

Objavila je zbirke pripovijedaka „Kad žirafa progovori“ (2010), „Vrijeme vašara“ (2013) i “Brda” (2020), romane „Neoštrine“ (2016) i „Tuđa kost“ (2019), kao i drame „Srebrni car“ (u okviru 50-godišnjice Homoljskih motiva u Kučevu), zbirku drama „Ptice i druge drame“ (2019), dramu „Kod šejtana ili Jedna dobra žena“ (časopis Scena), scenario za TV dramu „Princip“ (Almanah Prosvjete). 

Izvedene su joj tri radio drame na radio Beogradu: „Letovanje na jugu“ (po pripovijeci Ive Andrića), Irodijada“ (originalni tekst) te radio dramska minijatura za djecu „Kako je mrav upoznao samog sebe“. Zastupljena je u zbirkama “Antidepresiv” (2011), „U vrzinom kolu“ (2017) i „Gvozdena kapija“ (2018), te bila kopriređivač i jedan od autora zbornika „Studiranje Šabrola“. 

 

U režiji Stevana Bodrože na sceni „Kult“ UK „Vuk Stefanović Karadžić“, izvedena je drama „Kod šejtana ili Jedna dobra žena“, a u Puls teatru u Lazarevcu je izvedena predstava za decu „Srebrni car“, rađena po motivima njene istoimene drame. Tekst za djecu „Crvena kapa i vukova šapa“ podržan je od strane Kancelarije za dijasporu i izveden na nekoliko evropskih scena. Radila je kao demonstrator na predmetu Filmska i televizijska dramaturgija, kao crtač stori bordova na animiranom projektu „Yeet“, kao urednik portala „HoćuDaIzdamKnjigu“, te kao reditelj i scenarista TV emisije „Sveznalice“ (produkcija Vodič za roditelje). Bila je angažovana kao predavač u školi filma Fokus, te moderator programa na Kraljevskom filmskom festivalu. Autorka je scenarija za 15 epizoda TV serije „Vreme zla“ po romanu Dobrice Ćosića (produkcija Eye to Eye i United Media). Član je redakcije časopisa „Omaja“, te udruženja „Mansarda“ iz Novog Sada.

 

Mladen Milosavljević je rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju.Autor je nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, Naprata (2013.) Dobitnik je prve nagrade na tradicionalnom anonimnom konkursu Radio Beograda za tekst radio drame “Uslužni duh”. Urednik je sajta Omaja, posvećenom temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće Bedem. Autor je romana Kal juga (2018.) i romana-zbirke “Jezava” (2020). Živi i radi u Beogradu.

Nema komentara

Ostavi komentar