Crna ovca nedelje: Tara Đukić

Tarine i moje reči su se susrele u jednom web magazinu, još dok smo bile devojčurci u svetu  web novinarstva. Kasnije je svaka krenula svojim putem i “pokrenula” nešto za svoju dušu. Međutim, kad jednom osetite nečije reči, toj osobi se stalno vraćate.

Upoznajte Taru Đukić, nasmejanu urednicu sajta Insp. – a.

Od kolumnistkinje do urednice – kako je tekao taj razvojni put Bore Šnajdera?

Oduvek sam volela da pišem i maštala sam da mi buduća profesija bude vezana za pisanje, kako bih provela život radeći ono što volim. Tako sam već sa 17 počela da volontiram za jedan web magazin, a sa 20 da radim u njihovoj redakciji. Kada radite u medijima danas, velika je verovatnoća da ćete, pre ili kasnije, morati da pišete nešto što se kosi sa vašim principima, nešto što demorališe i degradira svakog pametnog čoveka. Tako sam odlučila da pokrenem nešto svoje, nešto što će, na interesantan i neobičan način, da govori o ljudima, osećanjima, književnosti i kulturi, i nešto iza čega ću moći ponosno da stojim.

tara-djukic-blacksheep.rs

Šta si sve naučila da skrojiš na internetu, a koje reči si vezala u čvor?

Od početka sam učila da na internetu krojim najrazličitije modele, pišući o raznovrsnim temama, menjajući način pisanja… Međutim, u tom krojenju, ja sam pronašla svoj stil i svoje mere po kojima pišem tačno, nepogrešivo, baš onako kako mislim i osećam, i tom stilu sam ostala dosledna, zahvaljujući Insp-u. Krojim svoje najdublje misli, osećanja i događaje, oživljavam uspomene, ali kreiram i potpuno izmišljene priče. U čvor vezujem ono što nemam hrabrosti da skrojim do kraja. To su one tri tačkice, glagoli bez imenica, praznine među redovima… nedorečenost. Međutim, pre ili kasnije se vratim tim zapetljanim čvorovima i krojim ih u najlepše i najintimnije priče ili pesme.

Kako raste jedan sajt Insp. ?

Svako izdanje Insp-a ima svoju temu. Na nju odgovaraju moji sagovornici – divni, talentovani ljudi, koji imaju svoje rubrike; onda na temu odgovaram i ja, a čitavo izdanje propraćeno je poezijom, člancima iz psihologije, mudrostima velikih ljudi, kako bismo pomogli, utešili ili inspirisali nekoga. Sve to upotpunjujem nesvakidašnjim umetničkim fotografijama, koje na svoj način doprinose jedinstvenom estetskom doživljaju Insp-a.

insp.-blacksheep.rs

Ko je ta žena koja stoji iza njega i zašto se u početku malo krila iza pseudonima?

U priči o Insp-u sebe smatram najmanje važnom i puštam da svu pažnju, uspeh i oduševljenje dobijaju tekstovi koje objavljujem, dok ja uživam u anonimnosti i u potpunoj slobodi pisanja. Zbog toga sam se dugo krila, i zbog toga su moji radovi uvek potpisani samo sa Insp. Ali, to je svakako žena koja je od stvarnosti pobegla u samoću i tišinu, u kojoj se bore najdublje istine i laži, tajne duše, nemiri, strahovi, strasti, skrivena, ili ogoljena osećanja, oproštaji kojima teži kako bi samu sebe oslobodila, čežnje i kajanja… Žena koju je malo ko zaista upoznao, a svi misle da je poznaju. To može da bude svaka, bilo koja žena.

Svakog meseca pišeš „Reč urednice“. Da li ti tražiš reči ili one tebe nađu?

Zavisi od teme. Ukoliko sam inspirisana, napisala bih ‘’Reč urednice’’ u jednom dahu, a ponekad čitavo izdanje kasni jer se ja nisam sastavila u dovoljno dobru smisaonu celinu. Poslednjih par izdanja Insp. nema ‘’Reč urednice’’ zbog obimnog sadržaja mojih saradnika, zbog intervjua koje sam počela da radim, i radova srpskih akademika poput Vladete Jerotića. Rubrike sam sa zadovoljstvom prepustila mudrijima od sebe, dok razmišljam o proširenju Insp-a.

Kakvu priču priča FB pejdž Insp. ?

Stranica Insp-a je produžetak sajta, ima svoju specifičnu priču, za mene, trenutno, ličniju i intimniju od one na sajtu. Na stranici pišem pesme, poeziju, a s obzirom da mi je uloga na sajtu postala čisto urednička, sada je stranica mesto na kojem se izražavam.

Sve „gazde sajtova“ volim da priupitam ko je bio kum i zašto su se odlučili baš za to ime?

Ime je došlo samo od sebe. Niti sam dugo razmišljala, niti su postojale druge opcije. Zamislila sam čitav projekat i u glavi mi je nešto šapnulo: Insp.

Kao inspiracija, kao vodilja, kao početak svega. A meni je zvučalo savršeno skladno sa čitavom idejom i nesvakidašnjom koncepcijom.

insp-blacksheep.rs

Da li je inspiracija sve što nam je potrebno?

Inspiracija je početak. Ona je ideja koja može da postane čudo. Međutim, najvažniji je iskorak, kada oblikujete inspiraciju u skladu sa vizijom i kada počnete da je prožimate kroz svoje stvaranje. Biti nepokolebljiv u odluci da uspeš, vredno, predano i strastveno raditi, izdvojiti se posebnošću. Budite sami sebi najbolji, najbliži i najverniji sagovornik i kolega jer, kako sam pisala na Insp-u, ljudi često neće biti tu kad treba da vam daju vetar u leđa, već samo da vas potapšu po leđima, kada već uspete.

Koja je tvoja omiljena i najinspirativnija rubrika na sajtu?

To je svakako rubrika ‘’Oni su rekli’’ gde kroje i pišu moji dragi sagovornici, koji me svakodnevno inspirišu svojim životnim pričama, tragovima na duši, i zbog kojih mi je neizmerno zadovoljstvo da stvaram svako izdanje.

insp2-blacksheep.rs

Znam da pored toga što voliš da se igraš rečima, da je tvoja druga strast moda. Zamolila bih te za neki fešn savet za devojčice i dečake koji poput mene najviše vole da nose bele majice i džins. Da li garderoba stvarno puno govori o nama ili je važnije šta izgovorimo delima?

Bitno je da budete svoji i da pustite druge da budu svoji, kako u modi, tako i u životu. Kada bismo se manje petljali u tuđi stil i mode i života, a kada bismo se više bavili sobom, učili o sebi, brusili svoje talente, znanja i stavove, bez očekivanja da drugi budu, žive ili izgledaju u skladu sa našim kriterijumima i očekivanjima, ovaj svet bi bio bolje i lepše mesto za život. Modu i nečije potencijale ili inteligenciju nikako ne treba mešati. Imate žene koje žele da izgledaju neprimetno kako bi poručile svetu: ‘’Ja sam inteligentna žena i ne bavim se svojim izgledom, jer nisam površna.’’ Drago mi je što danas postoje mnoge izvranredne, predivne i uspešne žene koje su tu da opovrgnu takve stereotipe i predrasude. Moda je kao i sve u životu samo pitanje izbora, ličnih afiniteta i interesovanja. O nama najviše govori ono što je u duši i ono što iz nje proističe.

I za kraj, reci nam zašto si ti crna ovca?

Zato što slepo verujem da se snovi ostvaruju i ne verujem u drugačiji ishod, zato što pišem o ljubavi, verujem da je sreća stvar odluke i uživam da radim nešto od čega su mi prihodi mir, zadovoljstvo, ushićenost i duševna ispunjenost. Zato što moj san nije da radim za tuđi san. Zato što u ljudima gledam samo ono dobro, a ako tog dobrog nema – onda ih ne gledam uopšte. Zato što verujem da treba biti drugačiji i voleti drugačije od sebe. Zato što svaki dan želim da budem bolja nego prethodnog dana. Insp. vam poručuje: Kako smo veliki naspram onog što smo bili, i mali naspram onog što ćemo tek da budemo. Pronađite svoju svrhu, počnite da je zalivate, pustite je da raste i da se razgrana celim vašim bićem dok god vas u potpunosti ne ispuni, dok god ne počnete da dišete u skladu sa njom. To je jedini način da istinski živimo u ovoj kolotečini.

 

Razgovarala: Tijana Banović

Fotografije: Insp.

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.