ČitamЧиташ žurka

Knjiga umesto ulaznice za žurku

Kao jedna od akcija u okviru projekta ČitamЧиташ u četvrtak 8. maja u KC Gradu održaće se ČitamЧиташ promotivna žurka. Za dobru atmosferu postaraće se članovi benda Stray dogg koji će ovom prilikom „vrteti ploče“ i puštati svoju omiljenu muziku.

Ovom zabavom najavljuje se festival ČitamЧиташ  koji ima za cilj popularizaciju knjige i čitanja, a održava se 21. i 22. juna na mestu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Umesto novcem, ulaznicu za žurku moći ćete da dobijete poklanjanjem knjige.

“Knjiga je postala zanemarena i to opšte poznati problem. Ipak smatramo da nije dovoljno samo pričati o problemu već težimo ka rešavanju istog. Potrebno je konstantno podsećati ljude na značaj knjige, i zbog toga se trudimo da to radimo putem raznih promotivnih akcija koje usmeravamo na sve uzraste. Ovoga puta festival ČitamЧиташ poziva sve mlade ljude, ali i one koji se tako osećaju na žurku. Sve posetioce očekuje dobra muzika i provod, ulaznica je polovna knjiga, a sve sakupljene knjige naći će se na trampi knjiga na festivalu ČitamЧиташ u junu”, izjavila je Tanja Đorđević, jedna od organizatorki festivala.

čitam-čitaš-festival

Stray Dogg, beogradski bend koji je nastao 2011. godine i koji svoj zvuk bazira na melanholičnom indie rock-u, prepoznatljiv je po svom neubičajenom sviranju “ne-žanra amerikana”. Posle dva studijska albuma i nekoliko desetina koncerata ekipa koju čine Dušan, Jelena, Ana, Marko, Vladimir i Relja puštaće na ČitamЧиташ žurci ono sto oni slušaju privatno sa svojih ploča, kaseta, diskova, interneta- Tom Waits, Bruce Springsteen, Blood Orange, Morphine, The Black Keys, Bajaga, Voodoo Popeye, Kenny Rogers…

citam-citas-festival2

ČitamЧиташ je festival posvećen knjizi. Za cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i čitanja. Festival se održava jednom godišnje, na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Osnovna aktivnost ovog festivala je razmena pročitanih knjiga. Pored toga posetioci će imati priliku da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje će biti povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama i različitim organizacijama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru itd.

citam-citas-festival3

Festival se realizuje u okviru nevladinog neprofitnog nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, a podržavaju ga Narodna biblioteka Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

citam-citas-festival

Autorka: Marina Lutovac

Fotografije: ČitamЧиташ

Nema komentara

Ostavi komentar