Četvrtak sa Dunjom: Simpatičnost

Kad si dete, onda ti odrasli stalno postavljaju neka glupava pitanja, da l’ imaš najboljeg druga ili drugaricu, šta bi voleo da budeš kad porasteš, koga najviše voliš u porodici, i je l’ imaš neku simpatiju. A to pitanje za simpatiju je najvažnije pitanje od svih glupih pitanja, i to uvek mora svako da te pita, jer svi mnogo vole da saznaju za neku dečiju simpatiju, pa da se onda šale zbog toga i da te zezaju. Zato ja nikad ništa ne kažem, nego samo zavrtim očima u krug dva ili tri puta, jer se to tako kulturno radi kad nećeš da odgovoriš nešto što te pitaju. Što ja moram svima da govorim o tim mojim simpatičnostima, kad je to bitno samo meni…

Dunja

Ta simpatičnost je isto jedno lepo osećanje ko što je zaljubljenost, ali je manje i neozbiljnije od zaljubljenosti, a još je manje i neozbiljnije od ljubavi, i zato se ona najviše događa kod dece. Kod simpatičnosti ima samo dopadanja, i ničeg više, nema ljubljenja ni držanja za ruke ni bilo kakvih drugih ljubavničkih ponašanja, ima samo gledanja, i to krišom, i po malo maštanja. To je kad, na primer, imaš jedno odeljenje sa puno dečaka, i tu ima jedan koji ti se nekako sviđa više nego svi drugi, i ti zbog toga voliš da ga često gledaš, ali ne tako da svi vide, nego ga krišom gledaš, jer nećeš da neko sazna, pošto to treba da bude tajna. Sve što se tiče tih simpatičnih osećanja treba da bude tajanstveno i pažljivo, a najvažnije je da nikad ne smeš nikom da priznaš da ti je neko simpatičan, jer će onda sigurno da se desi nešto naopako, i može da te snađe sramota ako se to otkrije pa počne da se o tome priča, a sigurno hoće, jer svi vole da pričaju o tuđim simpatijama i zaljubljenostima. Zato te simpatije skoro nikad ne potraju dugo, jer njih nije baš lako kriti u sebi, pa može da se desi da neko slučajno i nepažljivo počne da u svesku piše ime svoje simpatije, a može da napiše i sebi na ruku, to se isto događa, i to je onda jedna malo ozbiljnija vrsta simpatičnosti, i onda mogu lako da mu nađu tu svesku ili tu ruku i da vide sve. A kad se sazna za neku simpatiju i kad to više nije tajna, ta simpatija može ili da se prekine, ili da postane ozbiljnija, pa da naraste u zaljubljenost. Sve je u vezi sa tim simpatijama mnogo osetljivo i klimavo ko mlečni zub, i simpatija je ko neka mlečna ljubav posle koje mogu da se dese ozbiljnija i komplikovanija ljubavna osećanja.

„Dunja je izmaštana devojčica, filozof i mislilac, wannabe life coach i ulični skitač. Takoreći bezgrešno začeta kao glavna junakinja bloga „Skitajući sa Dunjom„, nastavila da živi svoj izmaštani život jer ima još štošta da podeli sa svetom.

Fotografije: weheartit.com

Nema komentara

Ostavi komentar