Prvi festival meta filmova: Premijera filma “Ljubavni slučaj”

Prvi festival koji otkriva zanemarene, ali i predstavlja meta filmove u nastajanju, biće održan od 15. do 17. decembra u Art Bioskopu Kolarac.
U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja, kao i korišćenje video materijala različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka, eksperimentalnih filmova i drugih. Poseban naglasak na ovom festivalu biće meta filmovi Slobodana Šijana, uz razgovor sa autorom kao i predstavljanje ostvarenja Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“, koji je fazi nastajanja.

meta-film-blacksheep-rs
Na prvom Festivalu meta filma biće dodeljena nagrada „Branko Vučićević“, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagradjenog autora kao i koncert benda “Kazna za uši”.
Ekskluziva Festivala meta filma biće premijerno prikazivanje prvog domaćeg kaver filma pod nazivom „Ljubavni slučaj“, rimejka filma Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj službenice PTT“ iz 1967. godine. U novoj verziji glavne uloge tumače Ljuma Penov i Albin Salihović, a pored njih u filmu igraju i Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš i Aleksandar Jovanović.

meta-film-blacksheep-rs-jpg1

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.