„Neka sila bude sa vama“ – priče iz daleke galaksije

Novi događaj u dalekoj, dalekoj galaksiji bio je povod za razgovor sa jednim od najpoznatijih, pa i najznačajnijih stanovnika pomenute galaksije. Komunicirali smo  putem Sile – logično kada je u pitanju Anakin Skajvoker. Anakin je bio jedan od najmoćnijih i najtalentovanijih džedaja. Nakon što je pao na tamnu stranu postao je moćni i mračni Sit Lord – Dart Vejder , da bi se u ključnom trenutku vratio svojoj suštinskoj dobroti i pred kraj svog fizičkog postojanja ponovo postao Anakin Skajvoker. Poznato je da džedaji ne umiru, već, njihovom terminologijom rečeno, postaju jedno sa Silom.  Ali samo neki od njih, oni posebni i istrenirani , imaju sposobnost da se, kao „duhovi Sile“ pojave i komuniciraju sa spoljnim svetom, što je Skajvoker i učinio – specijalno za ovaj intervju.

Ben Solo, ili Kajlo Ren, kako je sam sebe nazvao, je nova “zvezda” na tamnoj strani Sile. Šta nam, kao neko ko je iskusio moći i jedne i druge strane, možete reći o svom omraženom unuku? Da li je on pali džedaj za koga ipak ima nade, zlikovac u pokušaju, ili ozbiljna pretnja za svetlu stranu?

Sila je jaka u tom dečaku. Ono što je još evidentno je rastrzanost između svetle i tamne strane, zbog čega ne može da svoju moć, koja je potencijalno veoma velika, iskoristi u potpunosti. Bojim se da tamna strana trenutno preovladava u njegovom slučaju, o čemu svedoči i to što je hladnokrvno ubio sopstvenog oca. Ipak, mislim da još uvek ima nade za njega – dok god trag svetla postoji u nekoj osobi, postoji i nada za povratak na pravi put. Setite se mene dok sam bio Dart Vejder – i pored svih strahota koje sam tada sprovodio, u meni je postojao trag dobrote (koga, doduše, do poslednjeg trenutka nisam bio svestan), koji je na kraju pobedio tamu i omogućio mi da se, nakon fizičke smrti, sjedinim sa Silom, kao džedaj koji sam nekada bio.

Što se Kajlove opsednutosti zaostavštinom Darta Vejdera tiče, nadam se da je to samo faza. Onaj razgovor sa ugljenisanim šlemom je smešan.  U slučaju da to nije faza, loše po njega, jer nikada neće postati veliki autoritet kao Dart Vejder – nema on tu snagu ličnosti, ni samostalnost – uticaj Snouka i loše kopiranje Vejdera ne mogu biti dobra kombinacija. I pored Sile koju u nosi u sebi, Kajlo Ren je trenutno veoma slaba i nestabilna ličnost – na momente se ponaša kao ubilački nastrojen psihopata, dok u drugim izgleda kao razmaženi emo tinejdžer. Lako podpada pod tuđ uticaj, nema liderske osobine, nesiguran je i svoje frustracije zbog toga ispoljava, najblaže rečeno, na pogrešan način. Mada se može reći da mi je unuk, ne dopada mi se uopšte. Ali da zanemarimo moje lične stavove, važna je ravnoteža u Sili. Opasnost postoji, kao i uvek kada tamna strana ojača, ali mislim da Luk i njegova nova učenica Rej imaju snage da stanu u odbranu svetle strane Sile i onoga što ona predstavlja.

Šta nam možete reći o Prvom Redu? Do sada nismo uspeli da nađemo nikakve informacije o tome kada, kako i zašto je nastao Prvi Red. Možete li Prvi Red uporediti sa Imperijom?

Ne mogu vam reći ništa detaljnije o Prvom Redu, jer ni ja nisam detaljno upućen u ono što se tu dešavalo. Od kada sam postao deo Sile, trudim se da se držim podalje od svega što ima veze sa tamnom stranom. Ono što je moj utisak, jeste da se Prvi Red ni po snazi, ni po organizaciji, ni po moći, ni po veličini, ne može meriti sa Imperijom iz mog (mračnog) vremena. Nije čak  ni bleda senka nekdašnje Imperije i mislim da je daleko manja opasnost nego što se čini.

Sledeće pitanje je u vezi sa Vašim prelaskom na tamnu stranu Sile. Bili ste jedan od najmoćnijih džedaja, veoma posvećen džedajskom redu, pravdi, Repiblici i borbi za slobodu. Heroj klonovskih ratova. Verovalo se i da ste „Izabrani“ koji će doneti ravnotežu u silu. Kako je moguće da se neko takav preda tamnoj strani sile? Na koji način i zbog čega se to desilo?

Bio sam zaslepljen strahom. Vizije su me mučile, plašio sam se da bi moji košmari mogli postati stvarnost. Nisam želeo da izgubim Padme, bio sam spreman na sve da bih je sačuvao. Plašio sam se da svetla strana sile nije dovoljno jaka da mi to omogući. Setite se džedajskog pravila: „nema emocija, postoji samo mir“. To znači da morate sačuvati mir i kada se oko vas dešavaju strašne stvari, stanovnici galaksije stradaju, kada se loše stvari dešavaju onima koje volite. Ja sam imao i previše emocija u sebi. Nisam uspeo da sačuvam majku, plašio sam se da će se moje vizije ostvariti i da ću izgubiti i Padme. Dozvolio sam da me tamna strana sile zaslepi. Ali nisam to uradio ni zbog neograničene moći, ni iz nekih drugih sebičnih razloga – posmatrao sam to kao žrtvu i verovao da ću ako žrtvujem sebe i sve ono što sam do tada bio i u šta sam verovao sačuvati svoju suprugu i zaustaviti rat koji je tada besneo u Galaksiji.

Sada, kada pogledate unazad, da li žalite zbog svoje odluke da se prepustite tamnoj strani sile?

Da, shvatio sam da je to bila pogrešna odluka. Žao mi je što sam postao Dart Vejder i zbog svega što sam učinio u tom delu svog života. Borba između svetle i tamne strane postoji u svakome od nas, kada vas tamna strana savlada, pobedile su slabosti, ma kako u nekim trenucima to izgledalo drugačije.

Kada smo kod vremena koje ste proveli kao Dart Vejder, naše čitaoce zanima i sledeće: bili ste veoma moćan Sit Lord, sa zavidnim veštinama i odličnim poznavanjem Sile. Kako to da Vam nikada nije palo na pamet da zbacite Imperatora i zauzmete njegovo mesto? Zar nije pravilo Sita da učenik ubije učitelja i preuzme njegovu poziciju kada za to dođe vreme?

Njegove moći bile su jače od mojih. Osim toga, ja nisam toliko želeo da budem apsolutni vladar – čak i kao Dart Vejder, ja sam želeo red i uspostavljanje mira u Galaksiji. U to vreme, verovao sam da Imperija može da obezbedi taj red i poredak. Republika je bila slaba i korumpirana, taj sistem je postao neodrživ, nije više mogao da funkcioniše. Ratovi klonova su predugo trajali jer Republika nije bila u stanju da ih zaustavi. Činilo se da je Imperija oblik vladavine koji će uvesti mir u Galaksiju i učiniti je uređenim sistemom. Ako sam već postao to što sam postao, ostalo mi je samo da se borim za ono u šta sam verovao, a to je borba za društveno uređenje koje sam smatrao dobrim i ispravnim. Dakle, mene je interesovalo da obavljam svoje zadatke i borim se za ono za šta sam se u tom trenutku zalagao. Imperatora sam posmatrao kao svog mentora, nisam previše razmišljao o tome da ga svrgnem. Možda je u jednom trenutku postojala ta ideja, ali na sreću, stvari su se odvijale u drugom pravcu i sve se završilo mnogo bolje. U suprotnom, ne bismo danas vodili ovaj razgovor.

Još jedno pitanje u vezi sa vremenom kada ste bili Dart Vejder. Imali ste dvoje dece i izuzetno povezanost sa Silom. Međutim, “osetili” ste samo jedno dete i to sina.  Kako to da niste prepoznali sopstvenu ćerku kada ste je videli i razgovarali s njom?

Mislim da je u pitanju povezanost sa Silom. Luk je imao (i još uvek ima) jaku Silu u sebi, dok Lea nije imala baš snažnu povezanost sa Silom. Zahvaljujući njegovim moćima, osetio sam ga putem Sile, dok mi za nju to nije uspelo.

 Kako i zbog čega ste se odlučili da se vratite svetloj strani Sile?

I pored svega, u meni je još ostalo dobra. Lično toga nisam bio svestan, ali Luk je verovao u to, želeo je da mi pomogne. Ja sam se dugo opirao, jer sam mislio da je prekasno, da dobro u meni više ne postoji. Međutim, kada sam video kako ga Imperator muči i pokušava da ga ubije, nešto se u meni pokrenulo. Želeo sam da spasim svog sina i da oslobodim Galaksiju zla oličenog u Imperatoru. Uvideo sam svoje greške i nisam želeo da nastavim putem tamne strane. Mislio sam da to neće biti dovoljno za iskupljenje, ali bilo je. Posle smrti mog fizičkog bića, moj duh se sjedinio sa silom, ponovo sam postao Anakin Skajvoker, džedaj koji sam bio, ali naravno ne u fizičkom obliku, već u nematerijalnom, u vidu Sile.

Zbog čega se taj preokret nije desio ranije?

Bio sam zaslepljen Imperatorovim moćima i pod njegovim snažnim uticajem. On je imao sposobnost da zaseni ljude, spreči ih da vide istinu. Setite se kako je, kao kancelar Palpatin, obmanuo ceo Senat, sve džedaje i na hiljade stanovnika galaksije. Niko od nas nije video da je on Sit Lord, dok za to nije bilo prekasno. Kada sam pao na tamnu stranu i postao njegov učenik, njegov uticaj na mene je bio još veći. Naročito zbog toga što sam verovao da za mene nema povratka. Još više jer sam znao da je moje prepuštanje mračnoj strani bilo uzaludno. Padme je umrla, nisam je spasio, štaviše, mislio sam da sam je ubio u svom besu. Sukobi u Galaksiji su nastavljeni, ubio sam džedaje koji su nekada bili moji saborci i prijatelji, previše lošeg sam učinio da bih mislio da ima nade za moje iskupljenje. Ostalo mi je samo da budem to što sam postao i nije mi padalo na pamet da se to može promeniti. Ali na sreću, desio se okidač koji je pokrenuo iskru dobrote koja je ostala u meni i omogućio mi da uradim pravu stvar i vratim se na put svetla, koji nikada nije ni trebalo da napuštam.

Kako izgleda biti deo sile? Na koji način džedaji koji su za to istrenirani uspevaju da se pojavljuju i komuniciraju sa živima i nakon smrti?

O tome ne mogu detaljnije da vam govorim. Postoje tajni putevi Sile koji ne mogu biti otkriveni najširoj javnosti, naročito zbog toga što bi pripadnici tamne strane mogli da iskoriste te informacije. Takva saznanja dostupna su samo džedajima. A čak ni svi džedaji ne mogu da komuniciraju sa ove strane – te tajne poznate su samo najboljim, najposvećenijim i najiskusnijim pripadnicima džedajskog reda, koji su zahvaljujući istrajnom, dugom i predanom treningu stekli tu sposobnost.

Šta nam možete reći o budućnosti galaksije? Da li će Pokret otpora pobediti i vratiti mir u vašu udaljenu Galaksiju?

Budućnost nije jasno određena ni definisana, ona je promenljiva i zavisi od mnogo faktora. Vizije, naznake, nejasne slike budućeg i vizije postoje, ali ništa nije jasno ni precizno definisano. Verujem da će dobro pobediti, ali kada i na koji način, to ne mogu da kažem. Ono što mogu da poručim čitaocima je da veruju u srećan završetak i ove galaksijske sage, koja je u toku, jer čim je Dizni preuzeo brigu o Galaksiji priča mora imati „happy end“.

Razgovarala: Danijela Pejatović

Fotografije: sissenfindnielsen.dk, shoko.fr

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.