ANA BABIĆ: ŠKRABAC – KAD SE REČI I CRTEŽ VEŽU JEDNO ZA DRUGO

Upoznajte mladu i talentovanu dizajnerku Anu Babić. Svoje originalne proizvode izlagala je  na Belgrade Design Week – u u okviru projekta 100 % Future Serbia, kao i na brojnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njen rad je izabran za publikaciju u knjigama “European product design”, (knjiga radova nekoliko evropskih dizajnera), “Architectural crossovers” (knjiga je u pripremi) i “Design and design international award” (vol. 7).

Posebno je ponosna na svoj novi brend “Škrabac”, ali je i dalje devojka koju običan alarm ne može da probudi. Zato je izmislila Alarmušku – sat za sve one koji se teško bude. Reč je o budilniku koji je u formi tradicionalne ruske Babuške, i koji mora da se rasklopi da bi se isključio – mali zadatak koji podstiče razbuđivanje.

Pročitajte kako Anu razbuđuje umetnost, o čemu škraba i šta radi kad je uhvati neizdrž.

ana-babic6-blacksheep.rs

Kako je Ana postala dizajnerka ili koliko dugo si spavala dok te nije probudila Alarmuška?

 

Ljubav prema umetnosti i dizajnu je prisutna oduvek. Kad je bilo vreme za upis na faks, postojala je dilema između kostima i enterijera,  sada više nisam ni ja sigurna kako je presudio enterijer. Kasnije se tu umešalo sve i svašta, razna kreativna polja, pa sam tako u jednom trenutku radila vitraže i lampe, završila kurs šivenja, u drugom restaurirala nameštaj, pa i dizajnirala poneki komad, a trenutno sam u nečemu što je najbliže ilustraciji i grafičkom dizajnu, sopstvenom mini brendu Škrabac.

Iako zvuči prilično konfuzno, smatram da moraš biti upućen u sve oblasti dizajna kako bi bio kompletan. A razmišljam o još jednoj varijanti budilnika, jer mi je buđenje slaba tačka 🙂

ana-babic3-blacksheep.rs

 

Neobičan i originalan nameštaj izlagala si i u Beogradu i u inostranstvu. Izložba na kojoj si učestvovala “Creative Space Serbia”, bila je jedna od zapaženijih i posećenijih u Milanu prošle godine. Kojim komentarom na svoj rad se najviše ponosiš?

 

“Creative Space Serbia”  izložba je nekoliko dizajnera. Više o tome možete pogledati na sajtu www.creativespaceserbia.com

U Milanu nam je bilo super, dobili smo mnogo medijske pažnje, upoznali mnogo divnih ljudi i videli mnogo toga lepog.

Što se tiče komentara, hmmm, možda se ponosim komentarom da u mojim komadima ima nečeg skandinavskog, što mi prija, jer obožavam njihovu estetiku.

ana-babic1-blacksheep.rs

 

Sve je to u tvojoj glavi – Kako Škrabac škraba? Da li crtež grli reči ili reči jure crtež?

 

Škrabac škraba uvek i svuda, sluša priče, u svemu nalazi inspiraciju. Počeo je da škraba sasvim slučajno, da bi se kasnije potpuno zarazio. U njegovom dnevniku se mogu naći razne mudrosti, gluposti, poslovice, izreke, anegdote, smešni i tužni događaji, za svakog ponešto.

A reči i crtež …Pre bih rekla da su se “baš vezali jedno za drugo”. 🙂

ana

 

Šta se dešava kada namigušu od rođenja uhvati neizdrž?

 

Kad namigušu od rođenja uhvati neizdrž onda ona odluči da štampa svoje crteže na majicama, jastucima, futrolama i sličnim stvarčicama, jer ne može da dočeka da predstavi svoju umetnost publici 🙂

ana-babic4-blacksheep.rs

9. juna u Parobrodu biće promocija tvog brenda  Škrabac. Šta ćeš novo naškrabati  pre, a šta posle izložbe?

 

Kod škrabanja nema pravila. Ima još mnogo toga što čeka svoj red, a motivi se svakodnevno menjaju, dopunjuju. Škrabac priprema iznenađenje vezano za samu promociju i škrabanje, tako da više o tome 9. juna u Parobrodu.

Zašto si ti crna ovca?

 

Ja sam crna ovca jer ne jedem lubenicu.I povrće. Ja sam, u stvari, crvena ovca 🙂

ana-babic5-blacksheep.rs

 

Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: Ana Babić

Više o škrabanju na sledećem linku:  Škrabac

Nema komentara

Ostavi komentar