Zorana Stojanović-Pavlović: “Rad sa studentima je veliko iskustvo”

Zorana Stojanović-Pavlović je profesorka na “Accademie del Lusso” koja svih ovih godina nesebično prenosi znanje studentima. Moda je njen posao u kome zaista uživa. Na 23. Fashion Selectionu, 10. oktobra, predstaviće dečiju kolekciju za modnu kuću “Panter”.

Za sve koji vas ne poznaju, predstavite nam se…

 

Prvenstveno me svi znaju kao profesora “Accademie del Lusso”, a zatim kao modnog dizajnera, stilistu i šminkera. Moja želja je uvek bila da imam sopstvenu modnu liniju, međutim odmah nakon završenih studija, dobila sam ponudu da ostanem na “Accademii del Lusso” da predajem. Za mene je to bilo totalno neočekivano, ali sam prihvatila ponudu, i ovo je šesta godina kako sa zadovoljstvom radim posao u kome zaista uživam. Pored modnog dizajna, predajem dizajn nakita, stajling i tekstilnu tehnologiju.
Pokrenula sam svoju liniju unikatne odeće,2008.godine,  pod nazivom “Moda Aurora” i to je nešto što radim za svoju dušu i što oslikava mene kao ličnost, jer inače radim i na drugim projektima gde moram da se prilagodim tržištu, trendovima i tuđim ukusima. Odnedavno sam počela da radim u školi “Pero Art Centar”, gde vodim program za šminku i stajling, i u modnoj kući “Panter” gde se bavim dečijom modom.

 

blacksheep

 

-Učestvovali ste u mnogim projektima, a vaša dostignuća su na viskom nivou. Na šta ste najviše ponosni?

 

Da, radila sam mnogo toga, još od srednje škole, tako da ne mogu svega ni da se setim. Sve mi je podjednako drago, ali posebno bih izdvojila to što sam se posvetila modi u širokom smislu. Pored kolekcija za odrasle, radim i modu za decu. Tokom studija radila sam i u pozorištu Branko Krsmanac, tako da sam se bavila i scenskim kostimom, kao i šminkom, body-artom i stajlingom. Imam previše inspiracije za sve, tako da mi nije teško da se uporedo bavim različitim granama mode.

-Profesor ste na prestižnoj italijanskoj akademiji Dell Lusso. Koliko vam rad sa studentima profesionalno znači?

 

Rad sa studentima mi zaista puno znači i to je veliko iskustvo za mene.Volim da studentima prenesem svoje znanje i pomognem im da realizuju svoje ideje, a pored njih i ja dobijem više inspiracije za neko svoje stvaranje. Tako jedni drugima prenosimo pozitivnu energiju, koja me čini ispunjenom kada izađem sa časa. Takođe mi je drago što sam upoznala puno kvalitetnih i kreativnih ljudi, sa kojima ostajem u kotaktu i nakon njihovih studija, a sa nekima sam ostvarila i saradnju. Svakog studenta  pamtim po nečemu što sam ja ocenila kao najveći kvalitet kod njega, tako da ih često uputim i šta bi to bilo najbolje za njih, čime bi se bavili u budućnosti.

 

-Na kakvoj viziji temeljite svoj doživljaj mode i lični kreatorski rad?

 

Kada radim na nekoj kolekciji, trudim se da pokrijem sve dizajnerske aspekte. Prvenstveno mi je bitna forma-kroj, zatim boje i detalji u kojima najviše uživam. Svi me uvek definišu kao perfekcionistu i detaljistu i to je tačno, kako u radu, tako i u privatnom životu. Kada radim na svojoj liniji “Moda Aurora” tu je najviše prisutan vintage stil, koji je meni najbliži zbog mog odrastanja uz antikvitete i retro modne detalje, kojima se moja porodica bavi. Volim da se sa bojom i teksturom vratim u neki davni period i da unesem melanholiju u savremenu siluetu.

 

blacksheep

 

-Da li su vam modni  trendovi imperativ  prilikom stvaranja nove kolekcije?

 

Uvek se obazirem na modne trendove i pratim modna zbivanja.  I svoje studente takođe upućujem da izučavaju trendove i da im kolekcije uvek budu moderne i primenljive. Međutim, trendovi su mi samo input i smernica za neku moju viziju koja postoji u svakom trenutku.Ispostavilo se puno puta da predvidim šta će biti moderno i u odevanju i u dizajnu nakita.S obzirom da sam na udaru informacija koje nam za svaku sezonu stižu iz Italije, uvek znam šta će biti moderno za dve ili tri godine, tako da imam vremena da u svemu tome pronađem mesta za neku svoju inspiraciju.

 

-Koliko odstupate od svog stila kada kreirate za druge­?

 

Kada kreiram za druge potpuno se prilagođavam zahtevima i objektivna sam po pitanju svega. Moj rad uvek moze da se prepozna, ali je uvek u nekom drugom obliku. Rafinirani detalji nikada ne izostaju, kao i kvalitetni i prirodni materijali koje preferiram.

 

blacksheep

 

-Kakve boje i krojeve preferirate?

 

Omiljene su mi izvedene-složene boje na koje stavljam akcenat. Što se tiče forme, ona je jako složena i mnogo pažnje posvećujem modelovanju, kojim se takođe bavim. Arhitektura i dizajn enterijera su moja druga ljubav i hobi, pa u kreiranju odeće pristupam na isti način, a vrlo često su mi inspiracije za kolekcije podstaknute određenim dizajnom nameštaja ili enterijera.

 

-Čiji dizajnerski rad posebno cenite i šta mislite o modnoj sceni Srbije?

 

Podjednako cenim svaki profesionalni rad. Nažalost, u Srbiji su pravi kvaliteti zanemareni, čast izuzetcima. Žao mi je što mnogi talentovani ljudi iz raznih razloga ne mogu da dođu do izražaja. Najviše pratim inostrane kreatore, jer je kod nas sve malo drugačije, ali izdvojila bih Marka Mitanovskog, sa kojim sam davno slikala u istom ateljeu, kada je on tek ulazio u svet umetnosti,  i Anu Ljubinković koja ima efektne forme i paletu boja koju ja lično izuzetno preferiram.

 

blacksheep

 

-Šta od vas možemo da očekujemo u narednom periodu?

 

U poslednje vreme bavila sam se izradom dečije kolekcije za modnu kuću “Panter”, koju ćemo predstaviti na 23.Fashion Selectionu,  10. oktobra. To mi je bilo posebno zanimljivo, u ovom trenutku, kada su i moja deca u tom uzrastu za koji sam radila, pa su mi bila dodatna motivacija i izvor inspirativnih ideja koje su me vratile u rano detinjstvo.

 

Marija Ignjatović

Fotografije: Nebojša Pavlović, Marko Vlaović

 

Nema komentara

Ostavi komentar