Znameniti književnici: Pavel Melnikov

Pavel Ivanovič Melnikov (poznat pod pseudonimom Andrej Pečerski) je poznati ruski pisac iz 19. veka koji je od svojih savremenika dobio nezvaničnu titulu jednog od “najboljih pripovedača” svog vremena. Bio je jedan od najpoznatijih satirista u zemlji i često su ga poredili sa Mihailom Saltikovim govoreći kako njegove reči imaju “moć da demantuju”.   

Rani uticaji

Rođen je 1818. godine u gradu Nižni Novogord koji se nalazi u dolini reke Volge, što je u velikoj meri uticalo na njegova dela i tematiku kojom se bavio. Detinjstvo je proveo u maloj ruskoj provinciji Semjonov gde je odrastao posmatrajući i analizirajući način života ljudi koji su ga okruživali.  

Već 1834. Godine, sa nepunih 16 godina, Pavel Melnikov upisuje Fililoški fakultet na Univezitetu u Kazanu gde je pokazao izuzetno interesovanje za dela Aleksandra Puškina i Nikolaja Gogolja. Po završetku studija 1837. se činilo da ga čeka sigurna pozicija na Univerzitetu ali je ipak, iz do sada nepoznatih razloga, prebačen u Perm, gde je radio kao profesor istorije. Već sledeće godine je prebačen u Nižnji gde je i proveo veći deo svog života. 

Najpoznatija dela Pavela Melnikova, nesuglasice i cenzura

Njegovo debitatntsko delo se našlo u časopisu Otechestvennye Zapiski, koji je objavljivao tekstove koji su bili od interesa liberalno-orjentisanim čitaocima. Pored Pavela Melnikova, stranice ovog časopisa su popunjavali i mnogi drugi znameniti pisci poput Mihaila Bakunina, Nikolaja Nekrasova, Ivana Turgenjeba, Vladimira Odojevskog i mnogih drugih. 

Ranih 1940-ih godina, Pavel Melinkov postaje član Ruskog arheološkog društva, te se u predstojećoj deceniji bavi istorijskim i etnografskim pitanjima. Godine 1847. postaje zvanični izaslanik grada Nižni Novogord nakon čega postaje i član Ruskog ministarstva unutrašnjih poslova i nadzire pitanja Raskola.  

melnikov

Raskol ruske crkve je ujedno i jedna od najvećih tematika kojima se Melnikov bavio, zbog čega je i dobio titulu “Don Kihota administracije”. Priča se da je ovu tematiku obrađivao sa izuzetnim entuzijazmom, što je u mnogome smetalo njegovim nadležnima. Nakon nekoliko godina analiziranja Raskola, nova saznanja koja je stekao ga motivišu da postane jedan od prvih aktivista koji su zahtevali veću toleranciju među Ruskim vernicima, što je jasno iskazao u svojim delima među kojima je najpoznatije “Zapisi o ruskom Raskolu”. 

Pored ove problematike, veliki deo njegovog opusa zauzimaju etnografka dela koja govore o životu Starovernika (pravoslavnih Rusa koji nisu prihvatili reforme uvedene u 17. veku od strane patrijarha Nikona) i starosedeoca koji žive u oblasti oko reke Volga. U svojim delima Pavel Melnikov iskazuje jasno interesovanje za tradiciju i različite oblike duhovnog života. Takođe je dosta pisao o razlikama u kulturi naroda koji je živeo oko reke Volga i u odnosu na ostatak Rusije. 

Kako je već pomenuto, Pavel Melnikov je pored Mihaila Saltikova bio jedan od dva najuticajnija pisca satire 1850-ih godina. Mnoga njegova dela se bave kritikom despotizma, kemtstva, i korupcije. Krajem 1850-ih je cenzurisana njegova zbirka kratkih priča. 

Nasleđe

Dva najpoznatija Melnikovljeva dela, “U šumama” i “Na brdima” napisana su nakon što se penzionisao. Pesma “Na brdima” opisana je kao veličanstvena ruska pesma i predstavljana je mladim piscima kao štivo iz kog bi mogli mnogo da nauče o čistoći i bogatstvu ruskog jezika. Interesantno je i da je ovo delo pisao pred sam kraj svog života, te je kraj zbirke diktirao svojoj ženi dok se nalazio na smrtnoj postelji.

Izvor fotografije: Wikipedia/public domain  

1 Komentar
  • Pingback:Ko je bio Pavel Melnikov? - Beleške
    Objavljeno 14:27h, 14 februara Odgovori

    […] života i života Starovernika. Kao književni stvaralac, Pavel Melnikov je poznat je pod svojim pseudonimom Andrej Pečerski (Андрей […]

Ostavi komentar