Ženama koje su volele njega

Daleko od toga da je bio nebeski poseban i jedinstven, na korak od svih drugih prosečnih i tako naizgled, običan sasvim, ali njegove igre nadmašile su kosmos i sve lutke u istom staklenim očima nepomično gledaju u njega.

Bilo ih je raznih. Sve u svemu, nedoraslih mojim štiklama.

Ne gledaj me tako sa tom dozom zavisti, ne iskaljuj bes na meni. Ne brini zbog mene jer nisam ti pretnja. Meni on više ne treba. Bolje se pobrini za one koje se prave naivne i nezainteresovane, one koje te tapšu po ramenu, ja sam tvoja leđa sačuvala. Nisam vas čak ni razdvojila, nisam ga ni preobratila. Bila sam samo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Hej, i ti, džaba se doteruješ i trudiš da impresioniraš nekog ko je puno toga već odavno video i prošao. Ni inteligencija na nezavidnom nivou ukrašena lepotom ne igra nikakvu ulogu. Mnogo pronicljivije i bolje nisu postigle rezultat na njegovoj listi kriterijuma. Ne raduj se manirima i ljubaznošću jer to je sve sto naposletku ostaje u ponudi. Ne trudi se da ukapiraš njegove opšte-uzbirkane odnose sa bliskim i ne bliskim okruženjem. Bićeš dotučena. Bićeš u matiranoj poziciji konstantno. Ne deli svoju muku ni sa kim jer ćeš proći još gore. Najbitniji savet: onda kada ti se bude činilo da je sve u savršenom redu i da je život sa njim ostvarenje sna, budi uverena da je sve potpuno drugačije.

Moje sigurno utočište, moja ruko pravde, moja uteho, ostavila si me na tankom ledu da kroz njega propadnem u bezdan. U bezdan iz kog te više ne vidim i ne osećam, u kom sam spoznala pravo lice. Nažalost. Nije on lek za frustracije i neispunjene želje, za tužnu istinu i tvoje mesto po strani u nekim drugim životima nekih drugih osoba. Plašim svojih reči i razočaranja da ne prouzrokuju i tebi takvu bol i naprave mesto u  bezdanu  u kom nisi bila i ne znaš kako je nemoćno i hladno tamo. Ja ne hranim svoj jed dok drugi hrane svoju pakost.

Ti, baš ti, četvrta, peta, stota po redu, buduća, bivša, šatro drugarica, devojka za zabavu, prijateljica, žena, ljubavnica, sve si to i ništa od toga nisi, niti ćeš biti. Samo si svoje vreme utrošeno na njega pretvorila u prašinu sećanja koja će ti dugo raspirivati maštu.

Nama je i pre početka odsviran kraj. Naša porcelanska lica imaju jedan te isti izraz, taj izraz ne menja se lako.

Posvećeno svim ženama koje su volele njega dok on nije voleo čak ni sebe.

Autorka: Maja Maslarević

Fotografije: weheartit.com

1 Komentar
  • Mina
    Objavljeno 15:21h, 14 januara Odgovori

    Bravo 🙂

Ostavi komentar