Zazibleeeej: Nove modne tendencije ili nešto drugo?

 

Moda kao moda ima svoje novitete, ali ne toliko koliko redizajna i vraćanja starih krpica u funkciju. S tom polaznom osnovom, postavlja se pitanje o podeli odevnih predmeta na muške i ženske.

Dame su se toliko prilagodile da im u današnje vreme nije problem da u pantalonama izađu u šetnju, dok muškarci sebe ne bi smatrali muževnim ako bi obukli suknju.

 

Dizajneri poput Johna Galliana i Marca Jacobsa su za sezonu jesen/zima 2010/2011god. prikazali celu kolekciju sukanja namenjenih jačem polu. Koliko su zaista imali dobru prodaju iste, to oni najbolje znaju, ali, sudeći po gradskoj modi koja hara, ne bi se reklo da su njihovi predlozi zaista prihvaćeni. Međutim, u svemu, pa i u tome, postoje izuzeci.

 

Zazi 1

Tako su ove godine u Švedskoj mašinovođe, u znak protesta što ne mogu da nose bermude tokom letnjeg perioda, a ujedno i kako bi lakše podneli visoke temperature, počele sa velikim zadovoljstvom da nose suknje, ugledajući se na svoje  koleginice, jer je to u pravilniku za oblačenje dozvoljeno.

 

Masinovodje 1

Seksepilni glumac i muzičar Jared Leto je jedan od malobrojnih poznatih ličnosti koji se usudio da se fotografiše u jednoj takvoj krpici, a zatim je to i objavio na društvenoj mreži s komentarom: „Pravi muškarci nose suknje“.

 

jaredleto_suknja_twitter_jlp_625 (1)

Vladimir Formin je iz ruskog grada Kineshma. On je sasvim običan čovek koji je radio regularno svoj posao sve dok ga zbog njegove strasti prema haljinama nisu izbacili. Nije homoseksualac niti transvestit. Porodica ga je napustila upravo zbog te njegove opsesije, a on sve to objašnjava jednostavnom recenicom: „Ako žene mogu nositi pantalone, zasto muškarci ne bi smeli nositi suknje.“

 

Zazi

Kilt je tradicionalna nošnja u Škotskoj, tako da u toj zemlji pojava muškarca u suknji ne predstavlja ništa spektakularno, štaviše poželjna je u posebnim prilikama i tokom važnih ceremonija.

 

kilt

Članovi grupe Queen su za pesmu „Want to break free“, osmislili spot u kome su svu prerušeni u žene. Moglo bi se reći, da je to bunt na muzičkoj sceni i razlog više zbog kog će se pričati o njima, ali to nema veze sa njihovim seksualnim opredeljenjem.

 

zazi

S naučne strane jačem polu je preporučljivo da nosi suknje i haljine bez gaća ili bokserica, zato što temperatura testisa mora da bude tri stepena niža od temerature tela da bi, kako oni tvrde, testisi proizvodili adekvatan nivo spermatozoida.

 

Osvrnemo li se malo na svetsku istoriju, zapazićemo da su svi muškarci bili obučeni kao žene, od cara preko viteza do seljana. Ne znam da li su oni došli do pomenutih saznanja pre današnjih naučnika, ali jedno je sigurno – takav način odevanja nije im umanjivao muževnost niti im predstavljao smetnju u bojevima.

 

Gledano s ženske strane, možda bi na prvi mah bilo čudno videti u većem broju sve one koji bi se usudili na taj korak, ali, hajde da se ne lažemo, muškarcima bi to bilo praktično prilikom odlaska u WC, a isto tako i kada bi se našli u četiri oka sa svojom lepšom polovinom dok naviru strasti. Takođe, dame bi se nadale češćim vetrovitim danima, a sve to bi, s naučne strane, doprinelo većem natalitetu.

 

zazi

 

Ostaje samo nerazjašnjeno pitanje da li neki pojedinci ipak preteruju, ako, suštinski gledano, neke stvari zbog njihove praktičnosti mogu koristiti oba pola,  ili je stvar samo u opravdanju kod supružnika?!

 

zazi

Autorka: Zorana Petrović Zazi

Fotografije: index.hr, rts.rs, sr.wikipedia.org, mojnet.com, flickrl.com, ereakcija.com, picasaweb.google.com, yuku.com

3 Komentara
 • iksi
  Objavljeno 18:49h, 04 oktobra Odgovori

  sjajno:):):)

 • Didi
  Objavljeno 20:50h, 06 oktobra Odgovori

  SJAJAN TEKST!!!

 • Magda
  Objavljeno 00:43h, 07 oktobra Odgovori

  Jako zabavan tekst! 🙂

Ostavi komentar