Zazibleeeej: Koja su merila za ikonu lepote?!

 

Da o ukusu ne treba polemisati, to svi odlično znamo, ali opet se nameće pitanje: Ko procenjuje o fizičkoj lepoti na javnoj sceni?!

 

„Plave, riđe ili sve što naiđe, samo da je žensko i da hoda na dve noge.“, to bi mogao biti neki opšti komentar dobrog dela muške poplacije, koja ne želi da puno diskutuju o ženskoj lepoti. Lično bih se i složila sa time, jer ma koliko puta izgovorili onu čuvenu: „Svi/e su oni/e isti/e.“, ako se osvrnemo oko sebe i sagledamo sve činjenice, shvatićemo da u moru sličnosti, ima dosta razlike. U samoj toj šarolikosti se i ogleda suština lepote svakog pojedinca.

 

U podužem spisku poznatih lepotica širom sveta, teško je izabrati nekoliko, ali imenovaću one za koje sam sigurna da ste čuli, a koje su obeležile  neki period sa svojom seksi izgledom o kome se i danas šuška.

 

Današnji trend datira iz 60-tih, kada se po prvi put pojavila na modnoj pisti manekenka Lesley Lawson, poznatija kao Twiggy. Od tada pa do danas, “IN” je biti što mršaviji.

mini-1966-twiggy

Vođeni tim primerom, doći ćemo do Angeline Jolie, Adrianae Lime i Heidi Klum. Ove dame krase naslovne strane raznih časopisa i oduzimaju dah ne samo muškarcima, već i ženama. One su ikone današnjim tinejdžerkama, koje teže da budu što približnije njihove kopije.

Koja su merila za ikonu lepote 1

Suprotno od mršavica, jači pol voli da vidi i obline za koje smatra da predstavljaju neku vrstu ženstvenosti ili prostim rečima-  mora da se po nečemu razlikuje ko je muško, a ko žensko. One koje su fatalne na sceni i koje nas ostavljaju bez komentara, kada zanjišu kukovima, su Jennifer Lopez i Beyoncé.

 

Koja su merila za ikonu lepote 2

Neka kombinacija mršavica i dama s oblinama, jeste Pamela Anderson. Moglo bi se reći da je ova playboy zečica doprinela masovnom povećanju  budžeta svim hirurzima. Na njihovu sreću, a možda opštu katastrofu, gubi se smisao prirodnosti koja je sa svim manama i nesavršenostima, ipak neprocenljiva.

 

Koja su merila za ikonu lepote

 

Neodoljive su sve Bondove devojke, ali izdvojiću Ursulu Andress i Halle Berry.

 

Koje je merilo vrednosti za ikonu lepote 5

Da li zbog neverovatnih nogu, vrućih scena iz filmova ili nečeg drugog, ukoliko želite da istaknete nečiju lepotu, dovoljno je samo reći: „Lepa si kao Sharon Stone.“

 

Koja su merila za ikonu lepote

Pre početka epohe u kojoj vladaju mršave osobe, sex simboli su bile one dame koje su naglašavale otmenost i prefinjenost, bez preterivanja u razgolićenosti. Predstavnice takvog trenda su Sophia Loren i Elizabeth Taylor.

 

Koja su merila za ikonu lepote 3

Na mnogim slikama poznatih velikana, muze su često bile bucmaste devojke. U vreme siromaštva i gladi, one su predstavljale merilo bogatstva. Taj trend je danas promenjen, ipak ima onih koji više vole da „ljulja“ nego ga „žulja“. Tara Lynn je krasila naslovnu stranu „Vogue“, uprkos višku kilograma.

 

Koja su merila za ikonu lepote

Da su sve gore pomenute dame, zaista vatrene i da su donekle uspele u svojim karijerama zahvaljujući fizičkom izgledu je tačno, ali sve one padaju u senku kada se spomenu Princess Diana i Marilyn Monroe.

Princeza je prepoznatljiva po stilu odevanja koji je bio konzervativan. Njena  ženstvenost i prefinjenost su ipak došle do izražaja. Nije potrebno pokazati sve atribute na izvolte da bi smo bili zavodljivi i primećeni.

 

koja su merila za ikonu lepote

Sa svojih 166 cm i kilažom koja je varirala od 53 do 60kg, Merlinka je neprekosnovena ikona lepote za sva vremena. Nije se izgladnjivala niti je bila pobornik hiruških intervencija, a opet je ostavljala sve bez daha. Citati koje je najbolje opisu, a koji su možda ključ njene samouverenosti i ono sa čime je plenila, jesu:

„ Želim da ostarim bez zatezanja lica. Želim da budem dovoljno hrabra da ostanem lojalna licu koje sam sama napravila.“

„Sreća i cipele ne smeju da budu ni prevelike ni premale.“

„Ne smeta mi život u muškom svetu sve dok mogu biti žena u njemu.“

 

Koje je merilo za ikonu lepote

 

 

Kuda ide ovaj svet, ako su trenutno “IN” mršavice, a devojke koje su slične građe kao Merlinka, se smatraju debelim? Mislim da će to ostati večita misterija…

 

Autorka: Zorana Petrović Zazi

Fotografije: blogspot.com, mirror.co.uk, fashion.about.com, vogue.it, funpop.com, moveyuourframe.com, zena.blic.rs

 

 

1 Komentar
  • Lada
    Objavljeno 14:39h, 24 oktobra Odgovori

    Svaka zena koja na ulici koraca zadovoljna sobom je lepa!

Ostavi komentar