Zavedi me    

– Zašto muškarci već sto godina na isti način zavode ženu?

– Kako to misliš?

– Lepo. Nikako da smisle nešto novo. Nema veze da li on ima 22 ili 42 godine, svi imaju istu foru. I svi je na isti način žvaću. Ili idu s onim: kako su ti lepe oči! Ili sa: Ti me potpuno/jedino razumeš. Mene su uglavnom ložili na ovaj drugi fazon. Ceo život sam svetica koju bi da kresnu. Al’, kažu, gre’ota, pošto sam baš materijal za udaju. Ako mogu, da navratim za jedno deset godina. I tako.

 

– Je l’ se sećaš ona tri pravila? Budi dama na ulici, domaćica u kući, kurva u krevetu?

– Ahm. Previše zahtevno. Kao da ih je žena smislila.

– Nije bitno ko ih je smislio. Mislim da je glavna caka da sve to budeš prvo sebi. I onda, šta znam. Muškarac se tu nekako uklopi.

– Jeste, ali pomalo umara što još nije naišao onaj zbog koga bih htela sve to da budem. Odjednom. I samo njemu.

– Nijedan te još nije zaveo?

– Aaaa, ne! Zavodili su, Samo su prestali. Još se nije desio onaj koji neprestano osvaja. Mislim, ne treba meni neki šonja koji će da mi piše bljutave rime. Ali bih volela da sam nečije nadahnuće. Za velike stvari, razumeš?

– Koliko velike?

– Toliko da poželi da smisli nešto novo.

Zavođenje u prezentu. Zavođenje kao radnja. Stanje. Zbivanje. Zavođenje kao glagolska imenica. (Pogledati: zavoditi kao glagol, nesvršeni).

Postoje mnoge stvari koje se mogu objasniti sintaksom. Ali je glavni štos u onima koji se ne mogu nikako objasniti. Kao to zavođenje, na primer.

Pravo je ono kad te zavodi i posle poljupca. I posle kreveta. I posle musake koja je zagorela. I posle drugog deteta. I posle posla. Vikendom i radnim danima.

Kad si doterana kao za crveni tepih. Kad ti je masna kosa. Kad se lažeš da je in što nemaš lak na svim noktima. Kad ga razumeš. (Ne samo u frazi). Kad gunđaš zbog čarapa na podu.

Kad  prođu godine. Kad izgleda kao da su proletele – jer te je zagrlio dok pereš sudove. (Postoji neka praistorijska magija u tom zagrljaju s leđa).

 

Postoji neka praistorijska magija u muškarcu koji zavodi ženu.

Postoji neka praistorijska magija u muškarcu koji zavodi i kad zavede.

 

– I gde je ta magija?

– Tamo gde treba. Samo treba da je inspirišeš.

– Kako znaš da je pravo?

– Po roku trajanja. Rok trajanja: neograničen.

 

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.