Zamoli prijatelja

Drugi sprat trospratnice u ulici Kraljevića Marka 7A bio je rezervisan za studente, đake, izbegle, prognane i zalutale duše. Vekoslav je obitavao u sobi najbližoj kupatilu. Dve kuće izgorele u Prištini. Kada je supruzi opalio šamar, naravno da ga je napustila i odvela kći sa sobom.

– To je moja sudbina, momak! Sebe i dalje smatram pravoslavcem. Zapamti, krsnu slavu moraš slaviti uvek, makar bio i na Antarktiku! Danas ja slavim. Palim ovu sveću i goreće po običajima.

– Srećna slava. Ovaj…smem li da Vas zamolim da mi ponovo pozajmite usisivač? Soba mi je u haosu.

– Ne može. Prošli put ga nisi lepo očistio. Bolujem od astme. A nikako da ostavim cigarete. Smatraj ovo lekcijom. I dalje smo prijatelji.

Zaključao je vrata i otišao. Vrzmao sam se po gradu, učio, ručao, večerao. Uveče me je obišao drug. Otvorio je prozor i pripalio cigaretu.

– Koncert ili bioskop?

– Pismo ili glava?

– Pismo.

Bacio sam novčić. Glava. Znači – koncert.

– Da li osećaš dim? Paljevinu?

– Paljevinu?

Otvorio sam vrata. Crni dim kuljao je iz sobe koju je zakupljivao Vekoslav. Istrčah i pokušah da razvalim vrata ramenom, pa nogom. Drug mi se pridružio. Nije išlo kao na filmu. Gazdin sin se stvorio sa ortakom. Udružili smo snage i brava je otišla u paramparčad.

Crni dim. Plastika. Štampač. Monitor. Plamen u uglu sobe. Misli brzo. Isprazni kofu za smeće iz hodnika. Napuni je vodom. Budi što precizniji. Ponovi postupak nekoliko puta. I gotovo. Došla je i policija.

– Sutra će doći neko od naših da fotografiše. I vatrogasci da sačine rekonstrukciju požara. Slavska sveća je gorela?

– Da…

Umio sam se i produžio sa drugom na svirku. Dosta zagrejanih ili pijanih ljudi. Neki su bili i drogirani. Izgledali su…pa, drogirano. Grk i Nemac su seli za naš sto. Bajkerske jakne. U jednom momentu, Nemac je počeo da grize čašu. Mrvio je tanko staklo u prah i zalivao ga pivom. Dohvatio je i sledeću čašu. Barmen mi je prišao.

– Izvini, da li možeš da zamoliš prijatelja da više ne jede čaše?

Autor: Marko Antić

Fotografija: unsplash.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.