“Vodim se intuicijom i osećanjima,trendovi su tu radi pomeranja granica.”

Muzika joj je često velika inspiracija kada određuje koji stil i u kom pravcu kolekcija treba da krene, koji osećaj bi trebala da ponese i kakav stav da izrazi. Upoznajte mladu, talentovanu dizajnerku Tamaru Dragić.

 

 

-Kada se javilo interesovanje za dizajniranje odeće­­?

 

Rano, rekla bih. Već sam u prvim razredima osnovne skole pravila modele od kartona i crtala odeću na papiru, a zatim sam sekla i stavljala na model. To čuvam i dan-danas kao uspomenu. Imala sam i svesčicu sa nacrtanim modelima, koju sam najčešće krila jer sam samokritičnost razvila jako rano, pa sam se bojala sta će drugi da misle. Takođe, moja mama je imala razne modne časopise i knjige, koje sam volela satima da listam i da maštam sedeći na podu u sobi, opčinjena. I naravno, barbike! Čuvene barbike. Čuvam svoju kolekciju i danas, nekih tridesetak njih. Ne bi se ni reklo da imaju po dvadesetak godina koliko sam ih čuvala i volela. Od malena sam pedantna kad su lične stvari u pitanju.

Tamara_Dragic_blacksheep.rs (3)

-Šta je to što te je navelo da posle druge godine studija na arhitekturi upišeš modni dizajn?

 

Arhitekturu sam upisala jer sam mislila da je to najbolja stvar koju mogu da uradim za sebe. Vodila sam se razumom, a ne srcem. Ne mogu da kažem da nisam talentovana za arhitekturu i da me u potpunosti ne interesuje, daleko od toga, jednostavno nisam bila zainteresovana. Mislila sam pošto je moj otac uspešan građevinac, ja ću biti uspešan arhitekta, jer je on tako želeo i tako me je video. Uz njegovu pomoć, možda bih i bila. Ali, nisam bila srećna. Nisam osećala da mogu da se ispoljim tu dovoljno. Jednostavno, osećala sam da ne pripadam tu. Kad sam to shvatila, odlučila sam da prestanem da radim stvari koje me ne čine srećnom.

 

-Šta po tvom mišljenju treba da bude karakteristika jedne idealne modne kreacije?

 

 Nesto jedinstveno, drugačije, što odlično stoji, izgleda i čini da se osećate moćno!  E to je idealna modna kreacija.

Tamara_Dragic_blacksheep.rs (4)

-Šta pokušavaš da izbegneš u svom radu?

 

Pokušavam da izbegnem kašnjenja, frustracije oko stvari koje prosto ne mogu da promenim i neorganizovane ljude koji ne poštuju tuđe vreme.

 

-Da li imaš neke modne uzore i čime se najviše “vodiš” dok kreiraš?

 

Imam ih, naravno. Gianfranco Ferre, Salvatore Ferragamo, Donna Karan, Michael Kors, Stephane Rolland, Jean-Paul Gaultier… Zaista poštujem rad dizajnera, ali ovi navedeni su nekako po mom senzibilitetu.

Vodim se najviše intuicijom, osećanjima i naravno mojim stilom. Trendovi su tu radi pomeranja granica i smatram da treba da ih pratimo inače zastarevamo.

Tamara_Dragic_blacksheep.rs

-Ko su žene kojima se obraćaš i šta za tebe znači pojam dobro stilizovane žene?

 

Obraćam se svim devojkama koje vole nesto drugačije, koje su samouverene, drže do sebe, znaju da se zabave, izlaze, uživaju u mladosti i lepoti. Devojke koje su urbane i prate dešavanja.

Dobro stilizovana žena  je ona koja poznaje sebe, svoje vrline i mane, koja se neguje, koja poznaje svoju telesnu građu i oblači se u skladu sa njom, koja ne preteruje ni u čemu.

 

-Predstavila si svoju kolekciju na 34. Beogradskoj nedelji mode. Boje i krojevi su vrlo upečatljivi i zanimljivi. Da li si zadovoljna kako je sve proteklo?

 

Pa, naravno da ne! Već sam rekla, ja sam veoma samokritična osoba, te smatram da ima  šta da se popravi i da se poboljša. Sebi sam najveći kritičar. Tu mi nema ravne. Ali, nadam se da ću vremenom naučiti bolje da kontrolišem svoj perfekcionizam.

Tamara_Dragic_blacksheep.rs (2)

-Koliko si posvećena svom dizajnerskom radu i kakvi su ti planovi za budućnost?

 

Posvećena sam svom dizajnerskom radu maksimalno. Ciljevi su mi veliki. Spremna sam da se posvetim sebi, modi i da učim. Želim da unapređujem sebe i svoje znanje konstantno. Uzeću sve što mi se pruži u životu, jer je moja svrha da radim ovo što sam započela i što beskrajno volim. Za to ću žrtvovati sve drugo ako treba.

 

-Tvoj zaštitni znak?

 

Moj zastitni znak, hmmm…To će se vremenom tek otkriti i razviti. Ipak sam tek zakoračila u modni svet, ali ono po čemu želim da me drugi pamte jesu smeli krojevi, mladalački duh,  vesele boje i ta prvobitna “arhitektonska” crta u meni.

 

-Zašto sebe smatraš crnom ovcom?

 

Crna ovca se izdvaja, zar ne!? A i radije nosim crno!

 

 

Marija Ignjatović

Fotografije: : Chris CatwalkMag

Nema komentara

Ostavi komentar