Upomoć, ja sam Milica

– Šta to pišeš?

– Blog, tata.

– Kako ja to nikad ne pročitam?

– Tako što je to za devojčice.

– A kako onda majka stalno čita?

– Pa majka hoće da ostane devojčica u duši.

– Pa hoću i ja da ostanem dečak u duši.

– E, pa onda treba da odeš da igraš fudbal.

– Hoćeš sa mnom?

– Ne, al’ mogu da probam da te pobedim u šahu.

Probala sam da ga pobedim u šahu. Nisam uspela, al’ sam ponosna na svoj pokušaj.Tek mi je deseta partija, a već uspevam da pojedem sve moguće pijune na tabli u prvih nekoliko poteza. Jebiga, kasno shvatim da to zapravo i nije najpametnija stvar. Zato se vratim blogu. Tu mogu samo sama sebe da pojedem. Što i nije velika šteta. Ljudima ume da bude i zabavno.

Štaviše, jedan veliki dečak mi je odao priznanje. Kaže, ne čita inače njanjaste stvari za devojčice, al’ ja sam nekako šašava pa mu godi. Kaže, zvučim onako kako jedan dečak voli da čuje devojčicu. Kaže da delujem iskreno i da se to oseti.  Da mnogi ljudi koje inače čita padnu na tom testu.

– Možeš jednom da probaš da isfoliraš nešto, da vidim da li ću prepoznati.

– Nisam luda.

– Al’ možeš da probaš?

Mogu. Ali neću.

Jer znaš, ne volim to. Da glumim da sam nešto što nisam, da sam videla nešto što nisam, uradila nešto što nisam. Jer, znaš, mislim da je sasvim okej ako ideš ulicom i ne naletiš sasvim slučajno na strava oglas da o njemu pišeš. Okej je ako ti je bilo frkica da mu priđeš pa ne možeš da pišeš o vašem razgovoru. Okej je ako tvoj drug nema kavez za hrčka koji hoće da proda da bi kupio akvarijum.

Moj drug Miša ima. Miša je strava čovek i sarmom i belim filom za tortu mi je platio da se njegov oglas za kavez za hrčka nađe u mom tekstu. Ako neko hoće da kupi kavez, nek mi se javi. Fensi je i ima neke lude tunele. Ja da sam hrčak, ne bih izlazila iz tog kaveza.

upomoc-ja-sam-milica-blacksheep.rs

Negde između šaha, nefoliranja i hrčka, mama mi je rekla da je ovo moj najnepovezaniji tekst na koji je ikada bacila oko. Rekla je i da je to ne iznenađuje. Da je to ceo moj život u malom. Nedelju dana pred dvadeset četvrti rođendan, ja se i dalje razvezujem na sto strana, i i dalje ne umem da se zavežem na jednu. I ne deluje mi kao da će sledeće nedelje, kada ćeš čitati sledeći tekst, a ja već zvanično napuniti dvadeset i četiri i uzeti dvadeset petu i čekati dvadeset šestu (zaboga, ovo traumira!), nešto da se promeni.

Jer znaš, ceo svoj život, ja nešto previše hoću da kažem. I ovim tekstom, i u poruci, i u razgovoru uživo. Istina je da previše komplikujem, da apsolutno nisam praktična, i da sam potpuno nesnađena u prostoru, vremenu i među ljudima.

Istina je da kad ljudima najviše delujem kao da znam šta radim, zapravo nemam nikakvu predstavu o tome. Kad ljudima delujem kao čvrsta, odgovorna i zrela osoba koja grabi ono što hoće, sve što ja želim je da se na sred neke prometne ulice iz sveg glasa razvičem:

Upomoć, ja sam samo Milica, a punim dvadeset četiri!

Autorka: Milica Stanisavljević

Fotografija: weheartit.com

 

1 Komentar
  • Pingback:Kreativni haos sa planerom u torbu -
    Objavljeno 23:03h, 10 maja

    […] “Probala sam da ga pobedim u šahu. Nisam uspela, al’ sam ponosna na svoj pokušaj. Tek mi je deseta partija, a već uspevam da pojedem sve moguće pijune na tabli u prvih nekoliko poteza. Jebiga, kasno shvatim da to zapravo i nije najpametnija stvar. Zato se vratim blogu. Tu mogu samo sama sebe da pojedem. Što i nije velika šteta. Ljudima ume da bude i zabavno.” (Upomoć, ja sam Milica) […]