Umetnost i delo: Rekli su o prijateljstvu

Kada si klinac, nije ti baš najjasnija ta razlika između prijatelja i druga. Kako rasteš, sve manje ljudi nazivaš prijateljima – razlika se sama, neosetno, nametne. Drug je tu za druženje, da zapevate i razmenite mišljenje. Drugu kažeš šta ima novo, mada on najčešće ni u staro nije najupućeniji. Prijatelja upoznaš nešto kasnije. Najčešće onda,  kada je loše – kada nekom imaš potrebu da kažeš i kada si siguran da će razumeti – da neće otići. I stvarno – on ne ode! Tada znaš da je pravi.

A evo šta učesnici projekta Umetnost i delo, mladi u vaspitno – popravnom domu u Kruševcu, imaju da nam kažu o prijateljstvu:

“Jednog od mojih najboljih dana u životu, a to je bilo 2010., upoznao sam svog najboljeg druga, današnjeg kuma. On se tada preselio iz Republike Crne Gore u Zrenjanin. Vremenom smo stekli poverenje jedan u drugog i postali najbolji drugari. Imamo zajedničku uspomenu: kada se on tetovirao – i ja sam, pa smo tešili jedan drugog. Zato u životu ne treba neke stvari zaboraviti – ne znaš kada će ti biti potrebne. One su sve što ja ovde imam.”

“Sve što znam o prijateljstvu naučio sam od Marka. On je moj najbolji prijatelj. Upoznali smo se na fudbalu, kada sam imao 10 godina. Od tada smo nerazdvojni.”

“Moj najbolji prijatelj je Uroš. Volela bih da budemo nešto više, radiću na tome kada budem izašla iz doma. Prijateljstvo je kada je neko uvek tu za tebe. A on jeste za mene, uvek. Nego, nacrtaću Vam nešto, u znak prijateljstva.”

“Prijateljstvo ne postoji.”

“Moj  najbolji prijatelj je moja devojka. Upoznali smo se ispred Palate pravde, pošto mi se završilo suđenje. Išli smo na more zajedno, to nas je mnogo zbližilo, ti trenuci će mi ostati u sećanju do kraja života.”

“Prijateljstvo je kada imate nekog kome možete sve svoje tajne da kažete, nekog ko vas neće izdati i ko je uvek tu za vas.”

“To je kada imaš nekog ko uvek hoće da ti pomogne u nevolji i da ti kaže kada grešiš.”

 

Šta je za vas prijateljstvo?

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.