Ulaznica za detinjstvo

Zamisli vratiš se u detinjstvo.

Recimo, imaš malo godina da sam šetaš gradom kad padne noć. Kažu ti, poješće te mrak. Ti dobro znaš da si dovoljno veliki i da mrak ne ujeda. Znaš da beton nije hladan i da su kolači od blata nešto najukusnije što si umesila. Znaš i da autić koji radi na “gurkanje prstiju” može da te odveze gde god ‘oćeš. Da si u Zidanovom dresu najveći baja. Da je barbika Brena najbolja barbika svih vremena.

Zamisli da se bliže novogodišnji praznici. Ložiš bližu i širu rodbinu da se nisi potukao nijednom te godine. Nabrajaš im recitacije koje znaš napamet, ali nikad ne nabrajaš simpatije iz vrtića. Ćutiš i pocrveniš. Tu, kao ne znaš da brojiš do deset.

A ti im pričaš kako nisi isflekala kragnu na onoj haljini i kako su se dokolenice same pocepale. Kako si nacrtala najlepšu ljubičicu. Da redovno jedeš puding za užinu i da zbog graška u vrtiću oblizuješ prste.

I zamisli, poveruju ti. Kažu, pričali su sa Deda Mrazom, ipak će ti doneti poklone.

Srećan si.

Srećna si.

Prija ti novogodišnja rasveta. Kitiš jelku. Uživaš u šljokama i štrsu. Ljudi na ulicama vuku kese i paketiće. Pretvoreni su u kolektivni osmeh. Čarolija. Ona čarolija za koju ćeš posle mnogo godina shvatiti da je fejk. Da je kolektivno ludilo, gužva u saobraćaju, bljuzgavica. Potreba da proslavljanjem kvazi novog početka.

No, u tom momentu, ti si samo dečak. Ili devojčica. I nemaš pojma šta znači fejk svet i kineska dekoracija.

ulaznica-za-detinjstvo-tijana-banovic-blacksheep.rs

Zamisli taj momenat kad ispod jelke ugledaš poklon. Zamisli kako cepaš celofan i jedva čekaš da vidiš šta je unutra. A to unutra je obično nešto što si preželjkivao tokom cele godine.

Srećan si.

Srećna si.

Jedino ti je krivo što si prespavao to famozno provlačenje Deda Mraza kroz dimnjak.

Jedino ti je krivo što si prespavala zagrljaj sa Deda Mrazom.

E, sad zamisli kako više nisi to dete. Imaš dovoljno godina i znaš da Torima Mraz ne postoji. Imaš probleme. Brdo problema. Imaš dosadnu devojku na grbači. Imaš frajera koji te vara. Imaš neplaćene račune. Imaš problem sa alkoholom i lakim drogama. Imaš šefa koji ti kenja svakog jutra. Ili nemaš šefa i voleo bi da ga imaš, pa makar ti i kenjao svakog jutra. Nemaš dovoljno keša. Kasni ti plata. Poskupele cigarete. Perut. Listaju ti se nokti. Ne možeš da uđeš u staru haljinu. Ispao ti je stomak u onoj košulji. Kad si bio na moru poslednji put? Zašto ti se nije javila od one večeri? Supa je prevruća. Zašto se ono čudo u pekari zove kroasan sa šunkom, kad nema šunke? I sve to dođe u paketu sa onim raznobojnim sijalicama, jelkicama po gradu i “Jingle bells” saundtrekovima.

Znaš šta imam da ti kažem?

To nisu problemi.

Problem je kad klinac piše pismo Deda Mrazu i traži četkicu za zube ili naočare za sunce. Kad klinka poželi karamele, helenke ili tople čizme. To je isti onaj klinac kao što si bio ti. Isto ona klinka s početka teksta, kad sam te terala da zamisliš da si opet u detinjstvu.

Isti!

Ista!

Samo bez mame i tate.

I samim tim bez Deda Mraza.

I znaš šta još imam da ti kažem? Da znam da taj Deda Mraz možeš da budeš ti!

Podrži akciju I ti si Deda Mraz klikom na link. Ove godine akcija je namenjena mališanima iz Svratišta na Zvezdari i Novom Bogradu, štićenicima udruženja COCI – Briga o deci iz Sopota i štićenicima Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Šumadije iz Kragujevca.

budi-i-ti-deda-mraz-blacksheep.rs

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: weheartit.com, I ti si Deda Mraz

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.