Treći festival fantastične književnosti „Art-Anima“

Treći festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan od 29. maja do 1. juna u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Manifestacija je pokrenuta sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podigne interesovanje stručne i široke javnosti za ovu vrstu literarnog stvaralaštva. Tokom četvorodnevne manifestacije, ugledni pisci, urednici, teoretičari i profesori književnosti govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom, umetničkom i intelektualnom pogledu.

Među učesnicima programa su: prof. dr Zoran Živković, Goran Skrobonja, prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Zorica Đergović Joksimović, Slobodan Ivkov, dr Dejan Ognjanović, mr Nataša Tučev, Aleksandar Šurbatović, Pavle Zelić, Dragan Paunović, Aleksandar Tešić i mnogi drugi.

Kao i prethodnih godina, i ove će biti dodeljena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos popularizaciji fantastične književnosti, a ovo simbolično priznanje biće uručeno uredniku, izdavaču, teoretičaru, kritičaru i prevodiocu Žiki Bogdanoviću.

art-anima-blacksheep.rs

Treće izdanje Festivala biće posebno i zbog činjenice da će dobiti internacionalni karakter zahvaljujući gostovanju francuskog umetničkog fotografa Adrijena Tomaza. On će sa Zoranom Živkovićem, predstaviti njihov zajednički eksperimentalni roman u nastajanju „Tumač fotografija“.

Jedan od najvrsnijih srpskih poznavalaca horor žanra, dr Dejan Ognjanović, održaće predavanje „Engleska priča o duhovima: od klasične do moderne“. Predavanje definiše priču o duhovima i prikazuje njen istorijski nastanak i razvoj u okvirima engleske književnosti od sredine 19. do pred kraj 20. veka.

Prof. dr Ljiljana Gavrilović održaće predavanje o sprezi kompjuterskih igara i naučnofantastične književnosti „Putujuće priče: od literature do video igara i nazad“. Mr Nataša Tučev će govoriti o čuvenom anglosaksonskom spevu „Beovulf“ i njegovom višestrukom uticaju na život i delo Dž.R.R. Tolkina.

Prof. dr Zorica Đergović Joksimović – vanredni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde predaje različite premete na osnovnim, diplomskim i doktorskim studijama, među kojima su i Utopija u engleskoj književnosti i Naučna fantastika – govoriće na Festivalu o važnosti izučavanja naučne fantastike s obzirom na osobenosti i potencijale ovog žanra.

Na pitanje da li se fantastika može posmatrati kao vrsta moderne mitologije pokušaće da daju odgovor Igor Vujčić i Mihajlo Vitezović.

Goran Skrobonja i Aleksandar Šurbatović govoriće o fantastici u delima kultnog američkog pisca Kurta Vonegata. A Šurbatović će, takođe, na sličan način, zajedno sa Milošem Jocićem predstaviti i popularnog britanskog pisca japanskog porekla Kazua Išigura i njegovo najnovije delo „Zakopani džin“ .

Književne promocije biće posvećene romanima „Nameštaljka“ Malkolma Rouza, „Kosingas: Kroz vatru i oganj“ Aleksandra Tešića, „Jedno đubre manje“ Đorđa Bajića, zbirci „Vampirske priče“ Gorana Skrobonje i stripu u kome se na zanimljiv način mešaju deveta umetnost, književnost i fantastika „Družina Dardaneli“ Pavla Zelića i Dragana Paunovića.

Tokom Festivala biće premijerno predstavljen almanah „Književna fantastika 2016“, koji je proistekao iz saradnje sajta za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“ i izdavačke kuće „Čarobna knjiga“, a biće upriličeno i gostovanje partnerskog festivala „Refesticon“ iz Bijelog Polja.

Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt Art-Anima.com, Biblioteka grada Beograda, izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ i udruženje građana „Punkt.rs“. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Više informacija na: art-anima.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.