Treći festival ČitamЧиташ 13. i 14. juna

Razmena polovnih knjiga i radionice na Kosančićevom vencu

Beograd, 05. jun – Treći festival knjige ČitamЧиташ biće održan 13. i 14. juna na lokalitetu stare Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Festival će u subotu u 14 sati otvoriti pisac Ivan Tokin.

Kao i svake godine ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga. Pored toga, posetioce očekuju aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu i bogat kulturni i muzički program, koji će trajati u subotu i nedelju od 14 do 22 sata.

citam-citas3

Mesto stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu tokom ova dva dana biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi knjiga i čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela.

U okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti“, koja se održava i u subotu i u nedelju, javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Neki od njih su Ivan Jevtović, Olja Bećković, Tihomir Stanić, Zijah Sokolović, Dušanka Stojanović Glid, Ivana Rašić – Sajsi, Stefan Bundalo.

Prvog dana festivala na panelu „Knjiga i novi mediji“ blogeri i urednici književnih online magazina govoriće o tome na koji način je moguće knjigu i čitanje promovisati i popularizovati putem novih medijskih formi – bloga, društvenih mreža, interneta uopšte.

Mladi promoteri čitanja čitalačkog kluba Mreža B.O.O.K. razgovaraće o univerzalnim književnim temama u formi speed dating-a, davati preporuke i diskutovati o knjigama. U okviru festivala studentkinje Filološkog fakulteta i defektolozi surdolozi organizovaće besplatnu radionicu znakovnog jezika.

citam

Još jedna ljubiteljka knjiga i čitanja, kantautorka Ana Ćurčin, sviraće za ČitamЧиташ publiku na Kosančićevom vencu 13. juna u 21h. Pored nje, u okviru muzičkog programa, na festivalu će nastupati Tamara Ristić sa svojim autorskim projektom “Kezz”, Filip Zarić i samoorganizovani hor Horkestar, koji će izvoditi poeziju Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića. Takođe, mladi pesnici, članovi Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakulteta BU, izvodiće na festivalu autorsku poeziju u pratnji muzičara iz grupe Belgrade guitar district.

Za najmlađe posetioce biće organizovana radionica „Čitam-Crtam“, u okviru koje će mališani imati priliku da prave i ilustruju knjige i obeleživače za knjige, a u nedelju u 16 sati dečje pozorište Talija izvešće predstavu „Priča o čarobnom štapiću“. Takođe, najmlađi će imati mogućnost da učestvuju u psihodramskoj radionici za decu “Moj lik iz bajke” Vide Djokić i da uživaju u dečjem horu Orlić.

citam-citas1

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu ilustracija književnog dela, a  pobednici konkursa biće proglašeni na zatvaranju. Da pobednici konkursa i izvođači ne odu kući praznih ruku, pobrinule su se izdavačke kuće Evro Guinti, Dereta, Makart, Kreativni centar, Albatros, Službeni glasnik, Lom, Clio, Arhipelag, Pčelica i Dobra knjiga.

Festival ČitamЧиташ održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja.  Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti, kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Organizatorke festivala su studentkinje master i osnovnih studija istorije umetnosti Mirjana Jemović, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Tanja Đođević.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Narodne biblioteke Srbije.

 citam-citas2

Preliminarni program festivala ČitamЧиташ 2015. godine:

Subota, 13. jun

14h Otvaranje festivala: govori Ivan Tokin

14–18h Dečje radionice

15h Radionica znakovnog jezika  I

Organizatori radionice: studentkinje Filološkog fakulteta – Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirane defektološkinje – surdolozi: Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16h Sekcija za scenske umetnosti Filološkog fakulteta

17-18h  Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti

18:30h Panel: Knjiga i novi mediji. Učesnici: Vera Aćimović (blog knjigofilija), Milan Aranđelović (Magazin Bookvar),  Tijana Banović (blacksheep.rs)

20h Kezz

21h Ana Ćurčin

Nedelja, 14. jun

14-18h Dečje radionice:

14:30h “Moj lik iz bajkе” – psihodramska radionica za decu Vide Djokić

14h Orlić – dečji hor

15h Radionica znakovnog jezika II

Organizatori radionice: studentkinje Filološkog fakulteta – Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirane defektološkinje – surdolozi: Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16h Pozorištance Talija – “Priča o čarobnom štapiću”

17-18h  Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti

18:30h Čitalački speed dating Mreže B.O.O.K.

19:30h: Proglašenje pobednika foto-konkursa

20h Filip Zarić

21h Horkestar

citam-citas

1 Komentar