TEDx Novi Sad: “Generator novih ideja”

 

 

Tokom vikenda u Studiju M, u Novom Sadu, održana je treća TEDxNoviSad konferencija pod sloganom “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.” Događaj je propratilo više stotina posetilaca koji su imali priliku da čuju zanimljive govornike i da na jedan dan osete moć ideja vrednih širenja. Na konferenciji je učestvovalo 11 govornika i svaki od njih je imao po 18 minuta da svoju ideju podeli sa publikom i da u njoj pokrene snagu za pozitivne promene u svojoj okolini.

Konferenciju je započela Gordana Čomić. Govorila je o ženskom snu, pravu na izbor, slobodu i jednakost ljudskih bića. Vekovima su pravo imali samo najjači (uglavnom oni koji su rođeni u „kraljevksoj kolevci“). Ne dozvolite da drugi znaju šta ste vi, da drugi sude šta ste vi, da drugi prave izbore za vas, umesto vas! U svom obraćanju publici ona se osvrnula na činjenicu da se zakonom ne mogu zabraniti predrasude, ali može ponašanje zasnovano na njima. Razmislite, da li smo rođene samo da slušamo, sledimo i brinemo o drugima ili i mi žene i mi muškarci treba da sanjamo zajednički san?

 

TEDExNoviSad:balcksheep.rs

 

Slobodan Šušnjević, jedan od osnivača Kritične mase, predstavio je publici istorijat nastanka ovog novosadskog biciklističkog pokreta, ali i njegovu svrhu, koja se ogleda u povezivanju ljudi koji vole biciklizam i njihovoj borbi za bolje biciklističke uslove u novosadskom saobraćaju. Na kraju svog izlaganja, pozvao je sve zainteresovane da se pridruže ovom pokretu.

 

Vladislav Radak se prisutnima obratio rečima da matematika nije bauk i da je svakodnevno koristimo, a da toga nismo ni svesni. Naime, Vladislav je rekao da ne moramo biti genijalci da bi smo bili dobri matematičari. Rekao je da smo svi mi matematičari osam sati dnevno, a na osnovu zanimljivog primera iz prakse (kako da izbegnemo dugo čekanje u redovimana aerodromu) objasnio nam je svoje tvrdnje. Naglasnio je da matematiku možemo naći i u umetnosti i u književnosti i u slikarstvu. Matematika često kreira lepotu! Tokom izlaganja ukazao je da deci ne treba objašnjavati matematičku teoriju, već da im treba dati zadatak i gledati kako razvijaju svoje rešenje. Zapravo, kod dece treba razvijati logiku, a ne učenje napamet.

Aleksandra Savić, načelnica Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, pričala je o značaju muzeja i zašto su nam oni i dalje potrebni. Muzeji su institucije koje nisu dosadne. U svetu postoji oko 40 000 muzeja. Postoje različiti muzeji: muzeji bez predmeta, muzeji hleba, vina, piva, erotike, muzeji škole, muzeji saloni… Cilj muzeja je da bude što manje eksponata, a što više instalacija. Jedna od važnih činjenica je i ta da muzeji mladima mogu pružiti spoj edukacije i zabave. Ako se mladima privuče pažnja pravim programom tj. temama koje ih zanimaju, onda će sigurno posećivati muzeje.Muzeji treba da prenose istinu i da publici pruže nedoživljeno iskustvo.

 

TEDExNoviSad:blacksheep.rs

 

 

Milutin Milošević, koji je govorio o jeziku, narečijima i pravilnom govoru, kao i o upotrebi stranih reči i izraza u srpskom jeziku, imao je zapaženo predavanje. On je u svom izlaganju izneo kritiku na račun TV i radio spikera koji nepravilno akcentuju reči. Takođe, ukazao je i na niz nelogičnosti i nepravilnosti u radu koje krase današnje kopi/pejst novinarstvo.

U okviru muzičkog dela programa nastupili su Latino moments (Aleksandar Dujin Orchestra & Nevena Reljin) i gudački kvartet Felix Art.

Konferencija je završena nastupom Nikole Škorića, koji je govorio o kreativnom procesu tokom stvaranja humorističke serije “Državni posao”.

Pauze između sesija smo koristili da se upoznamo i da razmenimo iskustva. Organizatori su mislili na sve! Na pauzama smo mogli da se oprobamo u  različitim aktivnostim poput kaligrafije i pravljenja figurica od plastelina, a pored toga bila je priređena i nagradna igra gde su pobednici dobili slagalicu sa motivima TEDxNoviSad. Celokupan događaj obogatila je i veganska hrana koju su za posetioce pripremili aktivisti Omladinskog centra CK-13.

 

Nama najinteresantniji govor Sajber Vanderlast ćemo preneti u celosti, u nekom od narednih tekstova. Naučili smo kako možemo da sanjamo, da stvaramo i da promenimo svet!

 

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: TEDxNoviSad

 

Zahvaljujemo se organizatorima TEDEx-a na pozivu i na svim informacijama koje smo dobili tog dana na konferenciji.

 

Nema komentara

Ostavi komentar