Tačan odgovor

– Znam ja da je on ništa. I sam kaže da se očajno ljubi i da je očajan i u svemu drugom. Samo, znaš… – nisam mogla da je vidim ali sam znala da sleže ramenima.

– Krivo ti je što nisi imala priliku da se u to i lično uveriš.

Prevrtala sam slušalicu iz ruke u ruku još pola sata, slušajući gomilu pitanja na istu temu, gomilu pitanja na koja bi se tačka mogla staviti jednim jedinim odgovorom – naravno, pod uslovom da ga znaš. Gadno je što uglavnom ne znaš.

Ne znaš kako ti se desi da ti baš taj neki Gospodin Niko usere život tako da se pola preostalog života pitaš „šta bi bilo – da je bilo“. Ne znaš kako ti se desi da imaš nekog, i voliš ga, i nikad ga ne bi izigrala, ali te nešto bocne kad god pređeš preko imena Gospodin Niko u telefonu. Ne znaš kako ti se desi da želiš nekog u isto vreme da prijateljski potapšeš po ramenu i razjareno šutneš u zadnjicu.

Al’ desi se.

– I šta ću sad? – pitala je.

tacan-odgovor-blacksheep-rs

Više je zvučalo kao retoričko pitanje, epilog razgovoru, nego kao pitanje na koje očekuje odgovor. Jer nije to matematika, pa da se sve tek tako skapira. Ili je to bar posebna vrsta matematike. Okej, jedna i jedan jesu dvoje, al’ ovaj „jedan“ joj je trenutno bio potpuna nepoznata koju je trebalo „izračunati“. Mirne glave.

– Mislim da treba da odspavaš. Pojedeš čokoladu. Poljubiš tog što se sjajno ljubi. Obrišeš tog što te bocka kad mu vidiš ime. I biće to okej. Bićeš ti okej.

– To zvuči mnogo jednostavno kad tako kažeš.

– Pa da.

– Znači, jednostavno je?

– Samo zvuči.

– Zašto ništa ne može da bude lako?

– Zato što te laki trenuci ne uče kako da doneseš teške odluke.

– Šta bi ti uradila?

– Ja sam odavno uradila.

– Šta?

– Bila sam pametna.

– Dakle, pamet je tačan odgovor, stvarno?

– Ne postoji tačan odgovor, B. Postoji samo ono što ti želiš.

I samo ako to želiš dovoljno jako.

Autorka: Milica Stanisavljević

Fotografija: weheartit.com

1 Komentar
  • Pingback:Kreativni haos sa planerom u torbu -
    Objavljeno 16:41h, 10 maja

    […] Milica je Strava. Ona može da kaže Uokviri me, da to uradite bez razmišljanja i da gledate kako živi Život, a ne blef. Ako vas pita Zašto se niste ubili? nećete se uvrijediti nego ćete joj samo reći Nema veze i to će upravo biti Tačan odgovor. […]