SPOJ IDENTITETA SRBIJE I JAPANA NA 2. JAPANSKO SRPSKOM FESTIVALU FILMA

Japansko – srpski festival filma (JSFF), koji se održava u Beogradu i Tokiju, pionir je savremenog tipa multidisciplinarnog događaja koji stremi da kroz filmski program, fotografije, radionice, razgovore i tribine pruži mogućnost posetiocima da analiziraju kreativnost ove dve zemlje.

„IDENTITET“, kao tema ovogodišnjeg festivala, inspirisala je mnogobrojne filmske stvaraoce, tako da beogradsku publiku očekuje znatan broj kratkometražnih filmskih ostvarenja različitih žanrova. U toku tri dana festivala, publika će imati priliku da doprinese stvaranju nove platforme za razmenu i prožimanje dve naizgled suprotne kulture.

Dom Omladine - Plakat 2015.04.11 (2)

Glavni program Japansko – srpskog festivala filma održava se u Domu omladine Beograda 11. i 12. novembra.

U okviru predpremijere, 10. novembra sa početkom u 19h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazana dva filma iz programa festivala, kao i film čuvenog reditelja Akire Kurosave „Rašomon“ iz 1950, u koji će nas uvesti govor prof. Nikole Stojanovića. Pored projekcija, posetioce očekuju i razgovori sa gostima i organizatorima festivala.

U sredu, 11. novembra od 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, festival će otvoriti ataše za kulturu Ambasade Japana u Repblici Srbiji i scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda. Prvog dana festivala posetioci će učestvovati u „PUTOSPEKTIVI“, interaktivnom razgovoru o svakodnevnom životu i nesvakidašnjim iskustvima u Japanu, kao i savetima i dogodovštinama putnika koji su imali prilike da se upoznaju sa različitim sferama japanske kulture življenja.

JSFF će i ove godine nagraditi najbolja ostvaranja na temu „IDENTITET“ u selekciji Predraga Velinovića i po izboru članova žirija u čijem su sastavu priznate ličnosti iz sveta sedme umetnosti Srbije i Japana, Svetozar Cvetković, Oleg Novković, Ryo Suzuki i Akiyoshi Imazeki. Favorit publike biće proglašen na dan zatvaranja.

JSFF karadjordje Poster (1)

Drugi dan festivala, pre revijalnog programa, posetioce očekuje tribina sa temom „SUSRET REDITELJA: Filmsko stvaralaštvo“ gde ćemo imati prilike da čujemo šta reditelji Đunsuke Kinošita iz Japana i Mihajlo Dragaš iz Beograda misle o inspiraciji i procesu stvaranja filmskih ostvarenja. Tokom trajanja festivala održaće se i izložba fotografija multimedijalnog umetnika Nemanje Vorkapića, kao i radionice u saradnji sa Mikro FAF-om. Učesnici će imati priliku da i sami oprobaju svoju kreativnost na sceni opremljenoj rekvizitima i scenografijom „Košutnjak filma“.

Osnovna ideja JSFF-a jeste da podstakne i umreži stvaralaštvo neafirmisanih filmskih autora u zemljama festivala, kao i na ostalim destinacijama gde JSFF tim organizuje programske projekcije.

Sadržaj festivala besplatan je za sve posetioce.

PROGRAM FESTIVALA

PREDPREMIJERA

Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Utorak, 10.11.2015.

■ 19:00 Projekcija dva kratkometražna filma na temu „IDENTITET“

– Film “5 minutes each”, Vojin Vasović

– Film “Tears smiles”, Sejđi Kikuči

■ 19:30 Publici će se obratiti organizatori festivala i specijalan gost Đunsuke Kinošita, reditelj iz Japana

■ 19:40 Autor knjige „Režija: Akira Kurosava“ prof. Nikola Stojanović govori o stvaralaštvu čuvenog japanskog režisera

■ 20:00 Projekcija filma „RAŠOMON“ Akire Kurosave

GLAVNI PROGRAM

Dom omladine Beograda, sala Amerikana Sreda, 11.11.2015.

■ 18:00 – 19:30 / Sala Amerikana

PUTOSPEKTIVA #20

JAPAN – Predavanja, razgovori i razmena iskustava sa individualnih putovanja.

Pričaju: Vida Đokić i Nikola Todorović

■ 20:00 – 22:00 / Sala Amerikana Svečano otvaranje JSFF-a uz scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda Takmičarski program:

– Proglašenje pobednika i govor predstavnika žirija

– Projekcije nagrađenih i odabranih filmova koji su prošli selekciju

Četvrtak, 12.11.2015

■ 18:30 – 20:00 / sala Amerikana

Tribina SUSRET REDITELJA: Filmsko stvaralaštvo Tribinu

Gosti: reditelji Đunsuke Konšita i Mihajlo Dragaš

■ 20:00 – 22:00 / sala Amerikana

Revijalni filmski program

PRATEĆI SADRŽAJ

U toku glavnom programa festivala 11-12.novembra:

■ Izložba fotografija Nemanje Vorkapića, tema „IDENTITET“

■ Radionica MikroFAF, uvod u filmsku produkciji

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.