Samo kad je novembar

– Nedisciplinovana si.

– Samo nisam čula alarm.

– Neorganizovana.

– Samo sam se trenutno pretrpala obavezama.

– Brzopleta.

– Samo kad mi se ne razmišlja.

– Spora.

– Samo kad je novembar.

Novembar. Jutros sam se probudila u devet umesto u osam. Doručkovala sam štrudlu, umesto nečega što se stvarno doručkuje. Beleške sam počela da prepisujem kad je trebalo da počnem da radim, počela sam da radim kad je trebalo da krenem na fakultet. Na fakultet sam krenula kad je trebalo da na fakultet stignem, a kad sam konačno smestila svoju neodgovornu zadnjicu na izvanredno drvenu fakultetsku stolicu, koleginica je izvalila da bi volela da je više kao ja. Umesto da tresnem nju po glavi, da se opameti, tresnula sam sebe.

samo-kad-je-novembar-blacksheep-rs
Njemu sam rekla da sam divljakuša. Jer, ne snalazim se najbolje u civilizovanom svetu. Očigledno. Ne gotivim se sa alarmom ni ranim jutrima, za koja se kaže da su saveznici uspešnih ljudi. Ne gotivim se sa punim autobusima koji idu na sat vremena, ni sa obećanjima koja se ne ispunjavaju. Ni sa drugovima koji to nisu. Ne gotivim se sa onim: „Ćao, moramo obavezno na kafu!“, u prolazu. Ni sa tom kafom, koja se uglavnom nikad ne popije. Ne gotivim se sa onima koji me se sete samo kad im trebam. Ni sa onima koji me se sete kad su učinili da mi više ne trebaju.

Rekao je da sam baš suprotno od divljakuše. Jer, gotivim se sa novembrom i mirom kojim odiše, uprkos tome što ga provedem u žurbi. Gotivim se sa inspiracijom koju on donosi. Sa ušuškavanjem i sklapanjem prstiju oko šolje sa majmunčetom, pune kafe. Gotivim se sa čipsom koji delimo u krevetu i muzikom bez koje ne mogu u autobusu. Gotivim se sa slučajnom porukom nekoga ko možda i ne može da me vidi zbog svojih obaveza, ali ga to ne sprečava da me se seti. Gotivim čak i kad zajedno kukamo na obaveze. Kad se zajedno, bar virtuelno, setimo zbog čega se toliko gotivimo, čak i ako se godinu dana ne vidimo. Čak i ako se nikad ne vidimo.

Gotivim se sa danom koji počne sa kišom i kašnjenjem, ali ga to ne spreči da bude sjajan.
Jer za sjajne dane nikad nije kasno.

Za sjajne ljude, isto.
I ne samo kad je novembar.

Autorka: Milica Stanisavljević

Fotografija: favim.com

1 Komentar
  • Pingback:Kreativni haos sa planerom u torbu -
    Objavljeno 23:05h, 10 maja

    […] je Ženska na ivici ali Samo kad je novembar i kad se priprema da u decembru  svečano izjavi: Djeda Mraze, kidam uz […]