Samo budale i konji rade

      Ne znam koje godine sam se prvi put sreo sa fantastičnom, humorističkom serijom „Mućke“ („Only Fools and Horses”), ali znam da sam istog trenutka žalio što me nikada ništa više neće tako nasmejati.

      „Mućke” (u našem slobodnom prevodu) najgledanija je britanska TV komedija koja je emitovana na BBC televiziji od 1981. do 1991. godine. Ovu briljantnu seriju sačinjenu od sedam sezona i nekoliko božićnih specijala napisao je i kreirao Džon Salivan. Naslov serije je izveden iz stare engleske poslovice koja glasi: „Only fools and horses work for a living.” Samo budale i konji rade. Kako zaraditi, a ne raditi, moto je glavnog junaka ove serije. On je jednostavno  „prodavac magle”.

only-fools-and-horses-del-rodney-batman-robin-tv-blacksheep.rs

    U londonskom predgrađu Pekam, u zgradi „Nelson Mendela”, stan dele dva brata i njihov deka. Derek Troter poznatiji kao Del Boj (Dejvid Džejson), Rodni Troter (Nikolas Lindherst) i deka (Lenard Pirs) glavni su akteri serije. Del Boj je vlasnik „firme” pod nazivom „Troterovo nezavino trgovinsko društvo”, u kojoj su, naravno, Rodni i deka jedini radnici. Zapravo, Del Boj je običan preprodavac i njegov stan više liči na magacin nego na mesto namenjeno stanovanju. Spektar njegovih usluga je širok, a u stanu se može naći sve od igle do lokomotive. Najčešće su to nepotrebne stvari i uređaji sa greškom (faks aparat koji samo kopira, akten-tašne zaključane bez šifre, bežični telefon koji ne radi bez kabla, portabl televizori koji imaju funkciju radio prijemnika…). Elem, Del Boj je sjajan prodavac i za svaki svoj proizvod nađe kupca, koliko god bio besmislen proizvod ili glup kupac.

    Del se ne pita u kakav posao ulazi i da li je moguće išta zaraditi, on zna da će zaraditi. Njegova uzrečica je: „Sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri.” Poslovi koje prihvati često dožive pravi „fijasko”. Uglavnom su sve njegove ideje veliki promašaji. Ipak, on nikada ne odustaje, uvek je optimističan i ubeđen je da će se jednog dana obogatiti i da je to samo pitanje vremena. Del je uglađen tip, trudi se da se ponaša kao bogataš, često koristi francuske fraze da bi se pokazao kulturnim, ali ih uvek pogrešno upotrebi i biva smešan. Rodni je romantična duša, umetnik, dobričina, koji je prinuđen da radi kod svog brata jer mu ovaj pruža stan i hranu. Majka mu je rano umrla, a za oca nikada nije znao. Del mu je bio i stariji brat i figura oca kojeg nikada nije imao. Najistaknutije je, zapravo, prikazana vezanost među braćom I njihov odnos u specifičnim situacijama. Iako je humorističkog karaktera, serija sadrži emotivne, romantične i prave porodične trenutke. Iz epizode u epizodu publika se upoznaje sa njenim junacima. Zajedno sa njima proživljava sve njihove avanture, urnebesne situacije, njihova zaljubljivanja, smrt deke i sve ostale trenutke koji ih čine ljudima i koji nam pokazuju da ovo nije samo najbolja humoristička serija, već i stvarna slika jedne porodice.

fools-blacksheep.rs

     Pored glavnih junaka postoji još nekoliko konstantnih likova koji su specifični i svi izrazito različiti, ali zajedno čine sjajnu celinu i najsmešnije društvo koje sam ikada video. Mnoštvo zanimljivih, engleski posebno duhovitih replika dovešće vas do suza. Neverovatna gluma izvarednog Dejvida Džejsona će vas naterati da se zaljubite u njegov lik i da „Mućke” svrstate u red najboljih komedija koje ste ikada gledali.

Autor: Miloš Stepanović

Fotografije: coventrytelegraph.net, crazy-frankenstein.com, fanpop.com

Nema komentara

Ostavi komentar