RAZGOVOR ZA POSAO

 

–          Dobar dan. Izvolite. Sjedite. Vi ste?

–          Ja sam Pacifista – odgovori drugi čovjek kao iz topa. Gospodin u odijelu bio je prilično zbunjen i iznenađen njegovim odgovorom.

–          Izvinite, molim, kako to mislite „Pacifista“?

Pa lijepo, pacifista – pomisli kandidat u sebi, ali reče:

–          Da, ja sam Pacifista. I ne, to nema apsolutno nikakve veze sa Pacifikom. Vidite, ja čak i ne znam da plivam. A okean samo zbog dubine volim. I šarolikog svijeta koji u sebi krije. Ne, biti Pacifista znači nešto sasvim drugo. To vam, dragi moj uvaženi gospodine, znači da umijem da volim – reče mu to kao da mu saopštava neku vijekovima čuvanu tajnu, koju je sve vrijeme samo on znao.

–          Umijete da volite? – iznenađeno ga upita gospodin, češkajući se po glavi. – Je li to sve što umijete da radite? I otkad je to, molim Vas, jedna od neophodnih vještina za obavljanje radnih zadataka?

razgovor-za-posao-blacksheep.rs

–          Vidite, gospodine, moje srednje ime je Ljubav. I ja baš umijem da volim. Mnogo da volim. Onako jako, nesvakidašnje. Jednostavno, to radim po cijeli dan i nije mi uopšte teško. To je posao koji vam nikada ne dosadi. Od njega se nikada ne možete umoriti. Što više radite, više volite. I obrnuto. Nema tu mnogo filozofije. Ni politike. E, kad smo već kod politike, u nju Vam se još najmanje razumijem. A pravo da Vam kažem, i ne želim da se razumijem. Politika me ne zanima uopšte. A ni ratovi koji se zbog nje vode. Ja im ne vidim nikakvog smisla, znate, a ni potrebe. Svi ratovi su suvišni, osim jednog. A taj jedan čovjek treba da vodi protiv sebe samog. I samo taj rat opravdavam i smatram da samo tu čovjek treba da bude nemilosrdan i da se krvoločno bori za opstanak najbolje verzije sebe. Svi ostali ratovi su besmisleni. Vidite, ljubav je mnogo ljepša, zar ne? Zato ja uvijek biram nju. I kada me pitaju ko sam, bez imalo kolebanja odgovaram: „Ja sam Pacifista!“ Kada pitaju šta radim, odgovaram ponosno: „Volim!“ Kada pitaju koliko sati dnevno, kličem: „Po cijeli dan!“ Jer, vidite, ne umije to svako. Znate…

–          Izvinite, gospodine, što Vas prekidam, ali ja mislim da ste vi pogriješili preduzeće. Kompanija „SNM“ (snovi, nade i maštanja) Vam se nalazi odmah tu pored nas. Vidite, mi smo „MNP“ (moć, novac, politika) i nama zaista trenutno nisu potrebne Vaše usluge. U svakom slučaju, Vama hvala na utrošenom trudu i vremenu. Ako bude nekih promjena u budućnosti, bićete blagovremeno obaviješteni, obećavam – reče, ustajući i pružajući mu ruku. – Vas ćemo prvog kontaktirati. A sada me izvinite, žurim. Sretno Vam i doviđenja – dobaci, zatvarajući vrata za sobom.

Autorka: Tanja Spasojević

Fotografije: weheartit.com

Nema komentara

Ostavi komentar