Ranjena i luda

Rekla je…

Kad tad ćeš morati da odrasteš. Prihvatanje odgovornosti je zapravo odrastanje. Nađi neki ozbiljan posao od devet do pet. Nasmej se nekada šefu, nemoj biti toliko konzervativna, pa druge mu pružaju mnogo više. Za pauzu jedi salatu. To je u trendu, a i zdravo je. Izbaci cigarete. Videla si pušačke bore, žute nokte i zube? Devojko, postaćeš žuta baba. Ukoliko uopšte doživiš da budeš baba. Subota i nedelja su dani odmora. To ne znači da treba da prespavaš jutro… pa podne… i da se probudiš uveče. Redovno plaćaj račune. Šta ti fali da malo stojiš u redu i da čekaš. Mnogima život prođe u čekanju. Udaj se pre tridesete i rodi decu. Štancuj. Tako treba. Tridesete su poslednji voz. Nedelja će biti dan kada je tvoj obični muž – kauč. Nauči da kuvaš. Pasulj, sarmu, podvarak. Prvi put mu možda podvališ pasulj iz konzerve. Drugi put će tražiti razvod. Uplati sva moguća osiguranja. Posebnu pažnju posveti zdravstvenom. Da li si svesna da nemaš knjižicu godinama? Šta ćeš kad te zaboli zub? Peglaj posteljinu. Mašine za sudove su snobovska stvar. Ni jedan tanjir ne može biti dobro opran dok ga ti ne propustiš kroz šake. Požuri sa posla kući. Ne bulji u izloge i ne ogledaj se. Uozbilji se, pa muž i deca ćete čekati kod kuće. Vodi ljubav dva puta mesečno. Sa ugašenim svetlom. Ne urliči i ne dernjaj se, to je tako porno. Kupi beli veš. Kasno je za čipku. Ukoliko shvatiš da si pogrešila pri odabiru muža, ćuti. Šta će komšiluk da kaže? Ljubav je za budale. Ljubav je novčanik, nikako osoba. Budi obična. Ne moraš stalno da štrčiš. Budi elegantna, nikako ekscentrična. Jedna boja, suknja ispod kolena i biseri. Možda je najbolje da odustaneš od sna da završiš roman. Previše je loših pisaca. Što se pre pomiriš sa tom činjenicom, pre ćeš i naučiti da se smeješ. Idi na aerobik. Tako treba. Kera prošetaj dva puta. Tako treba. I penziju ćeš dočekati jezivo smireno. I dvadeset godina više. I četrdeset godina više. Poenta je u smiraju, kakav god on bio. Zajebi vetrenjače. Misli na svoju decu, jer će biti kasno za tebe. Čekaćeš bolje sutra. Jebeno bolje sutra. Sreća je relativna stvar.

Nasmejala sam se…

Sećaš se kad sam te terala da me gurneš jače, kako bih uz pomoć one ljuljaške u parkiću dohvatila nebo? U ovom gradu ima mnogo parkova. Nekad se iskradem u dva ujutru i pokušavam da dohvatim nebo. Bez tebe. Teško je, ali i dalje pokušavam.

Sećaš li se kad  sam te ubedila da su kolačići od blata, ustvari čokoladni? Ti si poverovala. I pojela si ih, a nisi bila glupa. Samo si bila dovoljno velika da shvatiš da je ustvari sve onako kako izmaštaš.

I trudim se da naučim da kuvam. Džejmi Oliver i naslov njegove knjige „Sve za 15 minuta“ su prava laž. Ponovo sam nasela na marketing. U stvari to i ne bi bila laž da u šanku umesto vina gajim korijander, bosiljak i vlašac. Udaću se… jednom, obećavam! I javiću ti na vreme. Ne mogu da te slušam kako dramiš. Što mora da bude trideseta? Čemu ograničenja i okovi? To bi značilo da imam još samo malo vremena da Brankov most prelazim bosa. Da vodim ljubav uvek, svuda, ali da pazim sa kim. Jedno je biti na krovu sa nekim. Drugo je širiti noge tek tako. Misliš da je lako pokazati međunožje strancu? Pokupiti prnje dok spava i pobeći kući? I čekati sledećeg koji će znati da te drži za ruku ispod stola. Da ti priča. Ne one muške budalaštine i „copy-paste-tekstove-za-muvanje“. Onog ko će toplu kupku da iskoristi za pravljenje balončića i golicanje pod vodom. Nikako za vatanje. Onog ko će ti obojiti sobu u plavo. Plava je dobra za spavanje. Sa kim ćeš da plešeš. I da kisneš. I da se smeješ. I da poželiš da mu rodiš čopor dece. Dvoje sama, ostale da usvojiš. Devojčicu obavezno upisujem na karate. Dečak može na solfeđo. Ravnopravnost polova je važna 🙂 I nikada, ali nikada im neću pisati sastave iz srpskog. Neću ih terati ni na fizičko. Nismo svi rođeni za tenis.

I je l’ ozbiljan posao samo onaj od devet do pet? Jesi li ozbiljna ukoliko na sastanak odeš u štiklama, da bi po izlasku iz firme odmah iz torbe izvukla starke. Ženske torbe služe da se u njima nose starke. Svuda. Ili baletanke (kad te zabole noge od špartanja po noćnom životu). Ženske torbe nisu za ogledalce, karmin, maskaru i ostala sredstva za popravljanje šminke. Neću da se popravljam. Neka vidi bore. Razmazao se karmin, jer pobogu umem da pričam i da se smejem.

Milena je u pravu. Ne treba nama seks. Nije ni sve u ljubavi. Poenta je u zagrljaju. I igranju. Suština je da budeš i da jesi. Jer tako treba.

 Autorka: Tijana Banović

Fotografije: favim.com

3 Komentara
 • prugetufne
  Objavljeno 16:03h, 07 avgusta Odgovori

  VOILA!

 • Mina
  Objavljeno 17:00h, 07 avgusta Odgovori

  Aaaaa…savršenooo! 🙂

 • Marija
  Objavljeno 02:39h, 13 avgusta Odgovori

  stvarno savršeno!!! 😀

Ostavi komentar