Putnik

                                                           

 

Sedela sam na toj staroj klupi, polomljenih dasaka i izlizanog naslona. Sedela, čekala i posmatrala. Volim da posmatram ljude; putnike. Volim da posmatram njihova lica, pokrete. Da zamišljam kuda putuju, kome se vraćaju, šta ih čeka tamo kuda su se uputili. Šta i ko?

Volim tu neizvesnost puta, trenutak polaska, ukrcavanje. Stecište ljudskih sudbina ukršteno poput voznih i tramvajskih šina. Peroni prepuni užurbanih ljudi. Stanične čekaonice, graja, metež. Pomešani mirisi hrane, smoga, ljudskog znoja i parfema. Dok posmatram komešanje putnika i konduktera, iz daljine se oglašava zvuk sirene voza koji ulazi u stanicu. Razmišljam o prolaznosti, o svima nama koji negde žurimo u nadi da ćemo stići na vreme, ne razmišljajući da je vreme relativan pojam i da se, koliko god žurili, ne može stići.

voz-putnik-blacksheep.rs

Lagano štruckanje i zvuk šina koji opušta i uspavljuje. Dolasci, odlasci, put u nepoznato ili pak povratak nekome ko te željno iščekuje. Susreti, rastanci, suze u očima. Volim tu neizvesnost putovanja, iščekivanje i blagu tenziju. Bezbroj lica onih koji dolaze, odlaze i čekaju. Svako sa svojim mislima, brigama, srećom ili tugom. Pitam se kuda idu, kome žure da se vrate, hoće li se sa tog puta ikada vratiti. Samo jedno od putovanja na večnom putu traženja i pronalaženja. Deo putovanja koje nas vodi ka onom krajnjem. Samo jedna od sličica beskonačne slagalice koju treba sastaviti u što više delova. Deo nas samih, priče koju pričamo. Naše putovanje, naš život.

Jedna reč, a tako mnogo značenja. Skup strahova, radosti, znanja, veština i tuge. Sačinjen od meda, pelina, gorko – slatkog ukusa. Ponekad otužan, nekome krasan, za svakog od nas jedan jedini, neponovljivi. U večitom traganju za nečim, na našem putu, mi lutamo, putujemo, susrećemo se ponovo ili zauvek rastajemo. Ukrštenih sudbina kojih nekada nismo ni svesni. Na svome putu predodređeni za nešto, za nekoga. Baš u tom trenutku, toga dana, s razlogom koji možda ni ne slutimo. Mi, putnici kroz vreme i prostor.

Autorka: Jelena Perić

Fotografije: whotalking.com, clevernettle.com

Nema komentara

Ostavi komentar