Propovednik

27. октобра 2013.

 

On je prorok. Milosrdni propovednik Boga. Iscelitelj ubogih. Čudotvorac. Molitvenik. Sa pokajnim suzom staje pred oltar. Metaniše. Krst celiva.

On je pobožni grešnik. Smrtnik. Čovek tek. Nesvestan sebe i svoje kratkovečnosti. On je prepodobni lažljivac. Bludnik. Jeretik. Čedomorac. Izdajnik Hrista.

Star, ali lep. Kao kakvo čedo svevišnjeg božanstva. Muž, otac, sin, brat. Prijatelj, ljubavnik. Samac. Kao pustinjak, kao podvižnik. Sam i pust kao kamen. Kao grob.

Mrzi jutro. Mrzi predvečerje, noć i dan. Mrzi vreme, prostor, ljude. Mrzi vazduh, vatru i vodu. Mrzi nebo, prezire zemlju. Gnuša se glasa, tišine se plaši. Sa anđelima ratuje, demone proklinje. Sebi se klanja.

On je tužni klovn. Uplakani pajac. Spetljani glumac pred brojnom publikom. Čeka aplauz, uzvike i cveće. Dostojanstveno pravi poklone na sceni. Gord, ponosit, sujetan. Samo sebi odan.

On je nepravedni sudija. Lažni svedok. Tužilac sa licem optuženog. On je čuvar reda. Prestupnik i krijumčar. On je živ, a umire već godinama. Veseo i tužan, nasmejan i ozbiljan, sa stalnim maskama na licu. Skida maske. Traži sebe. Ali, ne prepoznaje se više.

 

  PROPOVEDNIK:blacksheep.rs

 

 

Na XII konkursu za najkraću kratku priču, koji je organizovala izdavačka kuća ,,Alma’’ iz Beograda, pripovetka ,, Propovednik’’ našla se među odabranim pričama za štampu u zborniku ,,Hilandar’’, koji je priredio Đorđe Otašević, u oktobru 2013. godine

 

 

Autorka: Mirjana Zarić

 

Izvor fotografija: shutterstock.com