Promenili smo se

– Deluješ mi smireno. Ne znam, nekako si mi… Spokojna! Da, spokojna je prava reč.

– Stvarno?

– Da. Kao da  malo šta može da te pomeri iz ležišta.

 

Uglavila sam se fino u tom svom ležištu. Samo nisam znala da se to primećuje. I evo, tri dana mislim: kako li sam to postigla?

Zapravo, mislila sam kako sam baš ispala iz ležišta. Sve živo mi je pomalo išlo na živce. Toliko da sam prestala da tražim načine da opet ličim na sebe. I onda mi je ona rekla: deluješ smireno.

Tad sam počela o tome da mislim. Šta su naši okidači za smireno?

Možda ne postoje te neke ključne prekretničke tačke zbog kojih odjedanput postaneš srećan. (Jer spokojan ne možeš da budeš bez sreće.)

Možda je i sreća kao reka koja samo nadođe i poplavi te. (Jer kako bih drugačije imala opravdanje za ovakvo glupo poređenje?)

Možda je odavno trebalo da shvatim: ne treba sve i uvek da ide po planu (Jer planovi služe da se ne izgubiš, a ne da izgubiš sebe.)

Shvatila sam: život nam se svakako dešava, bez obzira na to ko smo.

 

Pronašla sam u nekom zavučenom folderu na kompu jedan dokument. Tamo piše: Lista za 2009.

I onda redom Žmuovi i moji planovi: da damo uslov za četvrtu, da sviramo gitaru, da ostavimo cigarete, da trošimo racionalno, da idemo u pozorište, da odemo na neki koncert, da negde otputujemo, da pišem, da sviram klavir, da Žmu sredi auto, da čitamo Tolkina, da pogledamo sve filmove Robina Vilijamsa… i podugačak spisak filmova i knjiga.

Jesmo li ostvarili u toj jednoj godini? Uglavnom nismo. Ali osam godina nije malo. Uvezli smo u njih mnogo koncerata, filmova i knjiga. Nikad nisam naučila da sviram klavir (nisam ni pokušala). Žmu je promenio tri automobila. Tolkin još čeka na dugačkom spisku, a Robin Vilijams je umro.

Promenili smo se.

Promenili smo se, ali nam je suština ostala ista. A centar za sreću nepoljuljan, čak i onda kad ispadnemo iz ležišta.

Promenili smo se, ali nam je ležište ostalo isto. Zajedničko.

Najbolje pasujemo kada se zagrlimo. Škljocnemo s poljupcem.

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.