PEŠAČKI MARATON – LEK ZA DUŠU I TELO

Ako ste pod stresom, ako ste depresivni, ako vam je previše gradske buke i saobraćajne gužve, ako želite da pobegnete od svih i svega bar na jedan dan, postoji način i rešenje, a to su sve popularniji pešački maratoni!

Ova vrsta aktivnosti ima za cilj da omogući čovekovom duhu i telu boravak u prirodi, istraživanjem samog sebe i okoline u kojoj se nalazi, čime eliminiše sve gore navedene spoljašnje faktore koji utiču na naš život. Uspostavljanje balansa između duha i tela je ključ za srećan život.

pesacki maraton 1

Pešački maratoni se organizuju po živopisnim predelima, uglavnom planinskim, gde je spoj prirodnih lepota najupečatljiviji i najlekovitiji. Poenta nije samo u pešačenju, već i u upoznavanju okruženja i običaja tog dela zemlje gde se maraton održava. U našoj zemlji postoji nekoliko tradicionalnih pešačkih maratona, kao i samoinicijativnih tura različitih planinarskih društava ili nekih drugih organizacija. Različite su distance koje se prelaze, od mini-maratona (5 km) do ultramaratona (90 km).

Pored svih prednosti, pešački maratoni su i odličan trening, s obzirom da su predeli koji se prelaze različiti, ide se kroz šumu, prelepim proplancima, pored reka i jezera; svašta vas očekuje, od staza koje idu uzbrdo, pa nizbrdo, pa do preskakanja potočića ili oborenih stabala (ili ćete ih samo zaobići). Svaki mišić na telu će se boriti protiv različitih prepreka, a svaki višak kilograma će se topiti. U svakom slučaju, disaćete punim plućima sa osmehom na licu, budite sigurni u to.

Ukoliko planirate ovakve rekreativne izlete, ne krećite bez sledećeg:

– vodiča tj. poznavaoca predela koji obilazite;

– udobne obuće i odeće;

– vode u što većim količinama;

– hrane (sendviči i voće);

– mape predela, tj. staze;

– ranca na leđima zbog lakšeg kretanja.

pesacki maraton 2

Često zaboravljamo da smo deo prirode, njenih tajni i pozitivnih vibracija za duh i telo. Njeni zakoni vam neće dozvoliti da mislite o svakodnevnim problemima, fokusiraćete se na sebe, pročistićete svaku misao, mislićete o svakom koraku koji treba da napravite. I dok vas okruženje inspiriše i izvlači najbolje iz vas, dobra zabava i druženje su neizbežni.

 

Autor: Ivan Ćirković

Fotografije: Ivan Ćirković

 

2 Komentara
 • Dalia
  Objavljeno 22:58h, 25 septembra Odgovori

  Divna aktivnost, kako se mogu prijaviti za pesacke maratone i dobiti negde raspored maratona tokom godine?
  Srdacan pozdrav!

 • Ivan
  Objavljeno 00:43h, 26 septembra Odgovori

  Poštovana, ukoliko ste zainteresovani za ovakvu vrstu aktivnosti i druženja, poslaću vam link gde možete saznati informacije o narednim pešačkim maratonima koje organizujemo samostalno ili organizujemo odlazak na već tradicionalne pešačke ture po našoj zemlji.
  Veliki pozdrav ! 🙂
  https://www.facebook.com/groups/305216112832279/

Ostavi komentar