PENAL NEDELJE – ODLIV TALENATA

 

Montevideo 1930. Prvo svetsko prvenstvo. Najveći uspeh srpskog fudbala na prestižnom takmičenju. I ko bi ga se sećao sem malobrojnih devedesetogodišnjaka da ga nisu Vladimir Stanković, kroz knjigu i Dragan Bjelogrlić, kroz ekranizaciju, približili široj populaciji, novim talentima, fanaticima „najbitnije sporedne stvari na svetu“… Ponos, ljubav prema lopti, osmesi na tribinama. Gde je nestala čarolija fudbala u Srbiji?

tamo-daleko-davno-blacksheep.rs

Srećna vremena, velike pobede, teški porazi kao opomene, tribine stadiona ispunjene do poslednjeg mesta, navijačke pesme koji teraju kožu da se naježi i srce da zatreperi, nestale su sa SFRJ. Poslednji trzaj 1991.godine u Bariju i onda… Rasulo. Dijadosi su vukli, svako na svoju stranu, a veliko fudbalsko carstvo se raspalo na komadiće. Ostale su samo senke velikih klubova i velike reprezentacije.

Šta bi se desilo da Partizan, Crvena Zvezda, Vojvodina, OFK Beograd i drugi klubovi (ne manje važni) imaju budžet poput Barselone, Bajerna ili Mančester Junajteda? Da nema svake polusezone odliva talenata, da ostaju u Srbiji bar 5-6 nakon što postanu igrači – mete evropskih velikana, da igraju zajedno u klubu par sezona Ligu šampiona ili Ligu UEFA (makar i bez zavidnih rezultata), da brane boje Srbije na velikim takmičenjima u istoj startnoj postavi… Ne moraju da budu tandem kao Moša i Tirke, golgeteri poput Bobeka, golmani kao Beara, samo neka vole fudbal, a ne novac u njemu.

penal-fudbal-blacksheep.rs

Ceo svet tako funkcioniše, bez izuzetka u sportu. Zamislite prelazni rok i glavnu vest: „Robert Levandovski u Partizanu!“ Umesto toga, glavna tema prethodne nedelje je bio Jojićev odlazak u Burusiju iz Dortmunda. Koliko je samo Jojića do sada otišlo… Mnogima se izgubio trag po prelasku granice. Neki su se vratili u klubove u kojima su stekli slavu. A zaista je malo onih koji su postali zvezde. Odliv talenata će se nastaviti sve dok naši klubovi ne budu finansijski sposobni da odbiju ponude Velikih. Jaka „Jelen superliga“ sa dobrim igračima, ista lica u reprezentaciji i autoritativni treneri, da nije to prvi korak ka nekom novom Urugvaju? Do tada će ostati samo sećanje na blistave dane i lepršavu igru na zelenoj travi. „Montevideo, Bog te video!“

Autorka: Maja Jauković

Izvor fotografija: kalesijainfo.rs; soundsweet.com; sportske.net

Nema komentara

Ostavi komentar