PENAL NEDELJE: LAJK ZA ODBROJAVANJE

Godina Mundijala. Godina kada će sve oči ljubitelja fudbala biti uprte ka zemlji u kojoj on nije igra, već čarolija. Zaplesaćemo u ritmu sambe zajedno sa svim reprezentacijama koje su se izborile za „vizu“ za najprestižniju svetsku smotru fudbala i izabrati za koga da navijamo kada već Srbija nije deo elite ovog Mundijala. Kako bilo, u našoj zemlji se piše o ovoj sportskoj smotri na najlepši mogući način. Blicovo odbrojavanje do svetskog prvenstva – članci koji obaraju s nogu kako najveće obožavaoce fudbala, tako i laike, kroz nekomercijalne priče ostale u senci rezultata mečeva, kroz priče o ljudskosti, timskom duhu, posvećenosti sportu.

penal-nedelje1-blacksheep.rs

Sve je počelo tačno 100 dana pred početak dvadesetog svetskog prvenstva, 4.marta. Već sutradan mogli smo da se upoznamo sa Brazilom kao državom domaćinom, kroz sve ono što je čini posebnom – fudbal, samba i karneval. I onda, jednog jutra, uz kafu na terasi hostela u Marakešu, otvaram srpsku štampu i bum: Priča o jednom snu! Možda više bajka, jer likovi poput najboljeg strelca ekipe bez jedne ruke, predsednika FIFA koji švercuje pehar i  navijača sa pištoljima deluju kao izmišljeni sa naše tačke gledišta. Da ne zaboravim, „Ićaćosi“ su osvojili treće mesto, a ove godine se nisu ni kvalifikovali. Devedesetsedmica nas je vratila u surovu realnost, neslavne kvalifikacije i izjave o dobrim stranama izostanka sa Mundijala. A onda je usledio pravi šok, sećanje na jednog diktatora, čoveka koji je smrću pretio fudbalerima svoje zemlje ukoliko se ne popnu na najviše postolje. „Pobeda ili smrt“ glasila je poruka upućena Azurima od strane fašističkog vođe Benita Musolinija. Mađarski golman je pričao o „puštanju“ golova kako bi spasio kolege iz italijanske reprezentacije sigurne egzekucije. Prvo prvenstvo kada su igrači nosili brojeve na dresovima i kada se pojavila jedna azijska ekipa na šampionatu, završeno je odbranom titule od strane Italijana. Jedan igrač je odlučio da ostavi kopačke na klupi i zaigra bos zbog klizavog terena, a pehar je nakon dodele najboljoj reprezentaciji otišao u ruke potpredsednika FIFA koji ga je čuvao u kutiji za cipele. Kakva sudbina „Zlatne boginje“…

penal-nedelje-blacksheep.rs

Kladioničari obožavaju mečeve „seče favorita“ kada veliki ulog stave na autsajdere. U „Odbrojavanju“ smo se upoznali i sa najvećim iznenađenjima šampionata, sa 10 najkontroverznijih mečeva, Maradoninom „božjom rukom“, ali i nagradama za pobede. Nekome kamile i zlato, a nekome novac na bankovnom računu… Neko stigne do prvenstva bacanjem novčića, a neko odličnom igrom na terenu… Onda se zapitam, šta bi bilo da su nas ove 2014.godine lutrijom poslali u Brazil?! Odbrojavanje se nastavlja, a ja mu, onako fejsbukovski, iako nisam član mreže, dajem veliki lajk!

Autorka: Maja Jauković

Izbor fotografija: topwallpaperphoto.com, zastavki.com, yukoart.com

Nema komentara

Ostavi komentar