Otvorena vrata-najbolja srpska televizijska serija

 

 

Zastupam stav da ono što je dobro nikada čoveku ne može da dosadi. Možda je reč o nekom specifičnom definisanju mog ukusa, ili o zavisnosti od onoga što volim i što mi se dopada. Tek, bezbroj puta mogu da čitam dobru knjigu, slušam pesmu koju volim, jedem hranu koja mi prija, gledam film koji mi se sviđa. I iznova imam isti osećaj- uživam u nečemu što mi je lepo. Ne znam da li preterujem, ali zaista ne znam koliko puta sam odgledala svaku epozodu serije ,,Otvorena vrata’’. ,,Otvorena vrata’’ za mene predstavljaju antidepresiv, neku vrstu narkotika sa kojeg ne mogu i ne želim da se skinem, sastavni deo rituala koji vršim da potisnem svaki vid nervoze i neraspoloženja.

 

Otvorena vrata: blacksheep.rs

 

Ja sam možda prosečni gledalac jedne serije. Ali, osećam neku neuobičajenu, emotivnu vezanost za ekipu iz ,,Otvorenih vrata’’.

Kada je reč o samoj glumačkoj postavi koja igra u ovoj televizijskoj seriji, sigurno je da je izbor glumaca bio više nego odličan. Na prvo mesto među srpskim glumcima uvek stavljam Vesnu Trivalić, za koju mi je nedovoljno da kažem da je samo glumica. Postoji li neka druga reč približno semantički bliska pojmu ,,glumčina’’? Nezamenljivi Gutović, Diklić, Đuričko, pokojna Olivera Marković, koja je sjajna u ulozi radoznale komšinice.

Zašto su u mom skromnom viđenju ,,Otvorena vrata’’ najbolja srpska televizijska serija? Istina, nema nasilja, nema krvi, ratne tematike, a celokupna radnja nas besprekidno podseća na ono krvavo, ratno vreme i krizu devedesetih. Ipak, neobična građanaska beogradska porodica koju čine Katarina Anđelić Cakana, njen bivši suprug Dragoslav Jakovljević, njihova deca Vojkan i Milica, Cakanin brat Svetislav Anđelić Bata i njegova ćerka Ana, komšinica Angelina i komšija Ugrinović kao da su izmešteni iz svakodnevne životne stvarnosti živeći nekim neobičnim, a opet jednostavnim životom. Kako su sami likovi komični u svojim postupcima, namerama, razmišljanjima, interesovanjima, međusodnim odnosima, i njihova svakodnevica je obojena jakom dozom humora, ali onog retkog humora koji se ne sreće u uobičajenim srpskim televizijskim serijama.

 

Otvorena vrata:blacksheep.rs

 

Cakana je umetnica, vajar, predstavlja se kao postmodernista i humanista. Njena dela su obesmišljena i šokantna, nepojmljiva, zato privlačna, jer ruše sve ono što umetnost jeste, i privlače pažnju upravo zbog te svoje bizarnosti koja ih od umetnosti udaljava. Cakanin rad je ,,Jungsta pozicija muve’’, o kojem se nešto više govori u epizodi ,,Muva za Tokio’’. To je rad sastavljen od svakakve gvožđurije, šipki, žica, WC-šolje. Članovi Katarinine porodice ne razumeju najbolje njenu umetnost, ali retko pokazuju to. Vojkan je hipohondar, koji pleni fizičkim izgledom i čestim umišljenim bolestima. Cakaknin brat Bata je priglupi, nesposobni samac, koji je ubeđen da je rođen za biznismena, pokušava da na olake načine dođe do velikih para. Tu je i Ana, Batina ćerka, simpatična devojka, motorista, kavgadžija, vrlo lepa i prilično muškobanjasta. Da bi priča bila simpatičnija, tu je i motiv jedne luckaste ljubavi. Dragoslav, kojeg je Cakana ostavila zbog preljuba, uporno pokušava da se pomiri sa njom. Njegovi nastupi, svako pojavljivanje u epizodama izazivaju neverovatanan smeh kod gledalaca. Radnju obogaćuje komšinica Angelina, jedina koja, kao profesor solo pevanja u penziji, donekle razume Cakanine umetničke sklonosti. Angelina je obavezni akter u svakoj priči. Komšija Ugrunović, koji se bavi planinarenjem, isključivo uskače u kuću, ne koristi lift, jer, kako sam kaže, nije bolestan, pa da ide liftom i stepeništem, zaljubjen u Cakanu, ali nema uspeha, jer Cakana ipak voli Dragoslava. Cakanina ćerka Milica pomno prati prenose skupština na TV ekranu, opsesivno se bavi političkim dešavanjima u državi, i svaka njena replika nosi određene aluzije na politiku i političare.

Svaka epizoda predstavlja jednu zasebnu priču iz života porodice Anđelić Jakovljević. Tematika tih priča je raznovrsna-ljubav, politika, novac, umetnost, a zanimljivosti radnje doprinose različiti epizodni likovi koji ulaze na otvorena vrata, a koje igraju Mirjana Karanović, Dragan Jovanović, Branka Katić, Branimir Brstina, Vlasta Velisavljević..

Ovo je serija koja može da razveseli, nasmeje, razneži, ali da istovremeno otvori vrlo ozbiljna životna pitanja.

 

Autorka: Mirjana Zarić

Fotografije: rapidserbia2.com

Nema komentara

Ostavi komentar