OHRID – TIMELESS

 

Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija

Biser Makedonije – Ohrid  jedan je od najstarijih makedonskih gradova, a Ohridsko jezero najstarije jezero u Evropi. Ali niko od nas neće otići na ovo makedonsko more zbog podataka o njegovoj starosti, površini ili dubini.

Kada se zaobidje lekcija iz geografije, ostaje čistota pogleda koji se ogleda u vodi i bistrina dana na Samuilovoj tvrđavi.

U svakoj turističkoj agenciji, knjižari, trafici, pa i na benzinskoj stanici možete za sitan novac da kupite mapu ili vodič kroz grad. Te šarene fotografije na masnom papiru i gomila podataka mogu čoveku da zavrte pamet, ali ono što vidi oko, a ruke dodirnu – to je ono što vredi.

 

Boje Ohrida

Boje Ohrida

 

Šta treba videti na Ohridskom jezeru?

 

Pre svega – Ohridsko jezero. U samom gradu postoji nekoliko plažica (koje su baš to – deminutivi), ali pre nego što nađete mesto da spustite svoj peškir – gledajte u vodu. Kej Maršala Tita (da, još se tako zove) poziva na buđenje, na ogledanje u prozračnoj vodi. Ta dugačka ulica čini se granicom između dva sveta. Na jednoj je gradska vreva, ulični prodavci ručno rađenog nakita, ohridskih bisera i sedefa, prodavci sladoleda, bučni kafići, strelište na koje vas pozivaju da se okušate u streličarstvu, jer se nikad ne zna – Можеби тиси наредниот Робин Худ. A na drugoj voda. Mirna, čista, prozirna voda i trska. Mir, čistota, prozirnost i – čega god želite da trska bude simbol. Sve do centra.

 

A u centru? Na par metara udaljenosti, zagledani u vodu stoje Ćirilo i Metodije i Sveti Kliment Ohridski. Oni otvaraju glavno šetalište. Ovde već nema jasne granice. Sve je u jednom.Dve kulture u jednoj ulici.  Orijentalno i pravoslavno.  Uglavnom – živost i život. Celom dužinom do pijace i malog trga čije je nebo popločano krošnjom devetstogodišnjeg činara. U svakom vodiču možete da pročitate da su u njegovoj šupljini, u prošlosti, bile smeštene mala berbernica i kafanica. Ali ono što ne govore slova govori zvuk fontane iza činara, šuštanje vode, galama trgovaca na pijaci, ezan sa minareta u sazvučju sa liturgijom koja se služi u crkvi Svete Bogorodice – Kamensko na Ilindan.

 

Dodajte tome punu kesu suvenira, kafu koju vam donesu u džezvi, mirise, i svest o tome da ste na odmoru – i na pragu ste uživanja!

Najlepši su oni odmori koji ostavljaju ovakve mentalne slike – audio i video zapise radosti, svesti o promeni, o doživljaju svega.

A na Ohridu imate šta i doživeti. Uspinjanje do Samuilove tvrđave čini se kao uspinjanje kroz vreme. Odložite mape i slobodno lutajte sporednim ulicama uzbrdo. Odredište vas čeka, a svaki ugao tih ulica vredan je pogleda.

 

Meštani Ohrida vole da kažu da za svaki dan u godini imaju po jednu crkvu. Na tom putu shvatate da se nimalo ne šale. Od velelepne crkve Svetog Pantelejmona na Plaošniku, preko crkve Sveti Jovan Kaneo iz čije porte vam se otvara božanstven pogled – sve do crkvica koje primetite tek kad pred njih stanete – sva ta svetilišta oduzimaju dah. Stari deo grada je u pravom smislu te reči ancient. Ono što ne čuva Nacionalni muzej, čuva otvoreno nebo – Antički teatar, ranohrišćansku baziliku i samu Samuilovu tvrđavu na kojoj se vijori makedonska zastava.

 

Niz jezero do Albanije.

 

I ovo nije reklama za ronilačko iskustvo! Nema tog Makedonca koji vam neće preporučiti da odete do izvora Crnog Drima. Turisti odlaze na samu granicu sa Albanijom da posete Sveti Naum i da vide čudesne izvore. Ali ne dajte da vam odredište zamagli put. 30 km od grada Ohrida do Svetog Nauma čuva svoje lepote. Nemojte da preskočite selo Elšani, domaću rakiju i vruć hleb. Nemojte da zaobiđete Muzej na vodi u Zalivu kostiju (Залив на коските) – tu je voda najprozirnija na svetu, bar dok ne odete na Maldive. Za ljubitelje kampovanja nezaobilaznisu auto – kampovi Gradišta, Elešec,  Ljubaništa. Celom dužinom jezera protežu se plaže, veće i mirnije od gradskih i na kraju, Sveti Naum – manastir i izvori Crnog Drima. Obavezno sednite u čamac čija vesla vode do izvora – to je dragocen sat mira, tišine i zadivljenosti prirodom.

 

Izvor Crnog Drima

Izvor Crnog Drima

 

Biljana platno beleše.

 

Čini se da je na Ohridu sve u pesmi. Tako je na Biljaninim izvorima i svakom nasmejanom licu koje sretnete. Nije bitno zašto ste na Ohrid došli – da se odmorite, zabavite, nešto novo naučite – kao u pesmi:Pjesmom je svojom zemlja ta očarala srca sva. I vaše će sigurno.

 

I na kraju : ja obožavam turističke vodiče, mape i gdju Vikipediju i Mr Google. I uvek idemo ruku pod ruku – do mesta odredišta. A onda, kao na svakom odmoru, volim da se odmorim i opustim. Posebno kad o nekom mestu učim.

 

Note to self: Nikad ne budi kao u poslovici: Tikva pošla – tikva došla.
 
Šta sam naučila? Makedonija ti pruža ljubav.

 

Autorka: Srbijanka Stanković

Fotografije: Miloš Stanković, falcontourist.rs