Od modne revolucije do evolucije

 

Ukoliko sagledamo razvoj muške i ženske odeće, možemo konstatovati da on nije išao paralelno. Muška moda je u određenim epohama dominirala, shodno ulozi muškarca u društvu. Ipak, ženska moda je bila podložnija promenama i prilagođavala se sporednoj ili glavnoj ulozi žene. Od detalja do osnovne forme kostima i siluete, moda se prilagođavala ženama, ili obrnuto, u zavisnosti od vladajuće klase. Uzrok „odstupanja” u ženskom odevanju proizilazi iz razvoja društva, političkih normi ili usvojenog kodeksa ponašanja. U čemu se odražava naša ženstvenost? „U kandžama jastreba?” U milionima cirkona, lanaca i pirsinga? U predimenzioniranim silikonima, nadogradnjama, ali i oskudnom rečniku određenih napućenih usana? Dovoljno dugo smo izgubljene u ulogama muškaraca koje nam se nameću, ili koje same biramo. Od osobe koja uređuje prostor u kome živi, pa do uloge da i sama bude ukras kuće, žena je mnogo toga prošla. Njena uloga „vlasništva muškarca” iz nekih davnih vremena u naše doba se svela na njegovo „isticanje luksuza”. Danas tu „privilegiju” svaka „dama” može sebi da priušti, umesto da pokušava da se bori protiv te pojave. Danas većina muškaraca nema potrebu da vodi računa o svom izgledu, izgled (ne)zadovoljnog muškarca ogleda se upravo na ženi. U skladu sa pasivnom ulogom koja joj je nametnuta, ili ju je sama izabrala, ne preostaje joj ništa drugo nego da svojim izgledom skrene pažnju na sebe. Jedini izbor je da li ćemo agresivno ili diskretno istaći svoje atribute.

moda-blacksheep.rs

Već krajem devetnaestog veka, žena postaje aktivan učesnik u društvu, tako da više nije isključivo dama, supruga, majka. Aktivno bavljenje sportom zahteva adekvatnu i funkcionalnu odeću, koja nas dovodi do transformacija kakve danas imamo priliku da vidimo. Diskusije vođene u akademskim krugovima 1913. godine napokon zvanično odbacuju korset. Francuski dizajner Pol Poare je svoju viziju izgleda žene predstavio još 1906. godine, odbacujući stroge korsete i podsuknje i ističući kolorit inspirisan fovistima.  Poare je skratio rukave i haljinu do članaka, i time naglasio dekolte po uzoru na ampir modu. Nekoliko godina kasnije nastaje kolekcija inspirisana bajkovitim ruskim baletom, koji  se takmiči sa ruskim ruletom. Oba iziskuju određenu dozu hladnokrvnosti, odlučnosti, mali udeo sreće, ali zauzvrat daju tako mnogo… volju za životom (pod uslovom da ih preživimo, bar da poželimo reprizu).

moda-konj-blacksheep.rs

Dvadeseti vek dovodi nas do oslobađanja. Tokom Prvog svetskog rata žene prihvataju muške poslove i udobnost jednostavne odeće. U posleratnom periodu nisu postojali nikakvi nagoveštaji da se žena vrati u nekadašnji nezavidan položaj. Posleratni period zahtevao je emancipaciju žena – od zapošljavanja, preko brojnih zabava, sportskih aktivnosti, do značenja i značaja Frojdovog otkrića moći podsvesnog i vekovima sputavane seksualnosti. Sve to sobom nosi određene modne pravce, traganje za njima, prihvatanje određenog ponašanja, ali i borbu protiv nametnutog režima.

moda2-blacksheep.rs

ХХI vek uvodi nas u začaran krug. Koliko obaveze dopuštaju savremenoj ženi da bude ženstvena i koliko joj muškarac pomaže u tome?

Tokom studentskih dana i zimskog semestra, u jednom susretu sa cimerkom, donekle sam dobila odgovor na to pitanje. Dok je žurila na autobus vukući kofer, radnik „Gradskog zelenila” joj se nasmejao dobacivši: „Da se nisi izborila za svoja prava, sad bi ti džentlmen nosio kofer!“

„Kada vas razlike čine praznim, okrenite se, idite.“

 

Autorka: Ana Dakić

Fotografije: oko.com, haler.blogger.ba

 

 

Nema komentara

Ostavi komentar