Notorious B.I.G. – Ready to die

Svaki muzički žanr koji je svojom pojavom uticao na pomeranje granica muzičkog izraza i koji je u procesu svog razvoja pronašao nove i originalne načine da ljudima prenese emocije i ideje vezane za određeni životni stav i jedan drugačiji pogled na svet– imao je svoju zlatnu eru, period u kojem su stvaralačka energija i individualni talenti njegovih predstavnika dostigli svoj vrhunac i koji su definitivno obeležila ostvarenja koja se smatraju klasičnim, najboljim i neprevaziđenim unutar svog muzičkog okvira.

 

Kao zlatnu eru hip-hop kulture i repa, kao njene muzičke manifestacije, bez bilo kakvog dvoumljenja možemo da označimo devedesete godine dvadesetog veka. Tada su stvarala neka od najznačajnijih imena ovog muzičkog pokreta i nastali su albumi koji su postali neizostavni deo muzičke kolekcije svakog poklonika ovog muzičkog žanra.

christopher-wallace-notorious

Ready to die, prvi album hip-hop legende Kristofera Valasa (poznatijeg pod pseudonimom Notorious B.I.G.) svakako je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih rep albuma svih vremena. Nastao je u trenutku kada je ljudima sa Istočne obale u Njujorku, kao kolevci hip-hop kulture, bio potreban glas koji će na pravi način progovoriti o svakodnevnim izazovima i problemima afro-američke zajednice  i ispričati njihovu stranu priče o životu u SAD-u, naličju svetske prestonice i drami koja se odvija na njenim ulicama i getu, kao i priču o dostizanju i proživljavanju ultimativnog cilja koji nazivamo američkim snom.

 

Iz pesme u pesmu pratimo razvojni put jednog mladog čoveka koji pokušava da preživi teške dane na ulicama Bruklina, ispunjene nasiljem i kriminalom, i njegovo uspinjanje na društvenoj lestvici– od anonimnog kriminalca do svetski poznate muzičke zvezde.

 

Tekstovi pesama su u najvećoj mogućoj meri autobiografskog karaktera, ali, i pored toga, napisani bez bilo kakvog ulepšavanja realnosti i njihovog glavnog protagoniste. Sa zanimljivim načinom rimovanja i dovoljno jasnim kodom za razumevanje pesničkih metafora, u kombinaciji sa superiornim načinom repovanja i Bigijevim živopisnim i snažnim glasom, preko matrica sa pažljivo odabranim soul, fank i dzez semplovima, kao i vrhunskom produkcijom– ovaj album predstavlja remek-delo kome ni protok vremena ne može da oduzme od vrednosti, već, u poređenju sa današnjim trendovima i smernicama kojima se kreće hip-hop muzika, daje status klasičnog, sa svakim slušanjem postaje bolji, i u svakoj generaciji ima svoje poštovaoce, i to traje od 1994. godine, godine njegovog nastanka, pa sve do danas, skoro dve decenije kasnije.

 

Autor: Darko Stanković

Fotografije: nydailynews.com, soulculture.co.uk

 

Nema komentara

Ostavi komentar