Nestvarno lep dan

Kada je otišla na Studije u Grad, prestala je da bude Ona. Odjednom , više nije htela da iko zna da nestvarno dobro slika i vaja. Znala je da bi joj to donelo mnogo izlizanih pohvala i neiskrenog divljenja. Nije htela da i dalje pitaju zašto nije otišla na Ljubav i ko joj to nije dozvolio. Pusti Jednolične dane da ostanu jednolični, mislila je. Više ne želi da pitaju zašto Preciznost umesto Slobode i zašto ne Ljubav umesto Dobar posao. Dobar je Dobar posao, ali nije kao Ljubav. Ali Ljubav nije novac, a novac je Njena porodica.  Često se pitala da li su Lenjiri stvoreni da ubijaju Kreativnost.

Kada je otišla na Studije u Grad, želela je da živi Kako treba. Zato je davala Sebe i rasipala Kreativnost na ljude koji su videli samo Lepu računaljku umesto Lepog uma. Lepi um je goreo da bude oslobođen, ali to nije bilo Kako treba. Onda je došao Dobar. Dala je sebe Dobrom i čekala Slobodu, a on je bio samo dobar. I racionalan. Previše racionalan za oči od Svetlosti i ruke od Zvezda.

Kada je otišla na Studije  u Grad, Prosvetljenja su se zamrzla. Sate sa nosem u zabranjenim knjigama i zaturenim linkovima zamenili su sati pogrešnih proračuna i slomljenih mina. I kockaste, štreberske naočare. I ipak savršene ocene. I savršena šminka. I savršeni Mladi asistent. I savršeni život savršene ćerke, unuke, prijateljice.

Tog dana, kada je otišla na drugu godinu Studija u Grad, čula je tragediju onoga koji je celoga veka bio ono što nije želeo. Mračan, prevaren, neostvaren, osakaćen, iskorišćen. Mučio ju je. Viđala ga je u lažnim osmesima i čula njegov zastrašujući glas iz svakog Prijatelja. Budio ju je iz šećernih snova, iskakao između beskrajnih nizova brojeva. Njen savršeni život u savršenom gradu od savršenih godinu dana izgarao je u savršenoj plamenoj lavi, dok od njega nije ostala samo Zvezdana prašina. Tako strašna i laka, i  tako savršena i nestvarna promena.

Bio je nestvarno lep dan kada je otišla na drugu godinu Studija u Grad.

 

Autorka: Emilija Živković

Izvor fotografija: pinterest.com

(Priča „Nestvarno lep dan“ izdvojena je na konkursu „Promena“).

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.