Nekom su bajke religija

12. децембра 2017.

Bila jednom jedna akrobatkinja. Tek kad bi plesala po oblacima – bila je sigurna da postoji. Mnoge je note kopirala, većinu skupo platila. Ako ne zna da ih oboji dušom – onda ni ne svira. Međutim, danas po prvi put nije platila.

-U koliko primjeraka? – pitao je čovjek u fotokopirnici.
-Hm… Desetak.
-Ne zna mašina za desetak. Ona zna za 5, 10, 20. Nije to kao ljubav.
-Pa ne zna ni ljubav za desetak.
-Kako ne zna? U ljubavi postoji ono ,,volim te, ali…“

I eto. Tako upada u još jednu mrežu razgovora, tako zna šta muči portira, i kakvu je kafu voljela prva ljubav taksiste. Tako je njena sveska ljubavnih priča skoro ispunjena.

tamara-senic-blacksheep.rs

A vjeruje u svašta. Voli kad je neko nagovori da povjeruje u vanzemaljce, paralelne univerzume, u to da ne postoji… Ali kako ljubav sa ALI? Voli crno – bijele filmove. Kafu pije samo zaslađenu dušom. Kako da ljubav nije crno bijela? Ili si spreman da izvadiš mač i da se boriš, ili ležiš na štitu.
Sa štita do kraja života pričaš kako ništa nema smisla i kako je svijet grozan. A kada šumar dođe po tebe – bude ti teško da se rastaneš. Jer tvoje srce nešto nije odradilo do kraja. I poželiš da opet odgledaš crno – bijeli film. Da popiješ zaslađenu kafu. Cijeli život pio si gorku.

Ali… Naša akrobatkinja je jednom pala sa svog oblaka. Jednom je našla svog plavookog dječaka. Govorila je da je on njeno nebo. O kako je lijepo njim letjeti… Vjerovala je da svako ima pravo na nebo. Ali, kad je pala, ugledala je sva tužna lica na Zemlji. Rekli su joj da nema pravo da unesreći druge, rekli su joj da na Zemlji postoji jako puno simbola, i da ne smiješ da staneš ispod tuđeg. Rekli su joj da je njen plavooki dječak ispod drugog, ona nema prava na njega. Ona nema pravo na svoje nebo.

Ludo, ne leti se tako. Opasno je, pašćeš! – rekli su, i imali su kamenčiće u rukama. Jedan pasus je za njeno padanje. Ostalo je još dosta praznih stranica u njenoj svesci ljubavi da ispuni akrobacijama. Crno – bijelih nota. Ostalo je da odigra još previše života…

Autorka: Tamara Senić

Fotografija: weheartit.com