NEDOVRŠENA PARTIJA ŠAHA

Život je, u suštini, partija šaha. To mi je nedavno postalo jasno; jedino, nikako da razlučim ko pomera figure i ko će na kraju da pobedi. Poznajete li šah? U principu bi trebalo da sam kraljica, mada mi se ponekad čini da ne posedujem ama baš nikakvu moć. Često sebi ličim na običnog piona a pri tome se ponašam nespretno i pravolinijski, baš kao top.

Evo, na primeru iz života:

Pre neki dan sam srela osobu koja mi je bila predmet interesovanja. A možda je to bilo uzajamno, ko će ga znati? Prijatelji me smatraju romantičnom osobom. Možda to i jesam, pa sam se zato malo zanela i zamislila priču koja možda nikada nije ni bila.

Elem, partija je tekla ovako: ja sam se trudila da budem dama. Predmet interesovanja spretno je urođenom muškom veštinom povlačio poteze: čas ga ima, čas ga nema. U jednom trenutku je prosto nestao iz vidokruga, jednostavno je kao skakač u šahu preskočio nekoliko polja u „G“ i odskakutao dalje. I tako je prošlo neko vreme.
A zatim smo se ponovo sreli.

Ja i dalje kraljica (mislim, doterana kao kraljica, nikad se ne zna koga možete slučajno da sretnete). On prilazi lagano, razmenjujemo par reči, pogled mu kao u lovca. I produži dalje. A ja? Nastavila sam svojim putem uzdignute glave, „ako tebi nije važno, nije ni meni“. Srećom te šminka, frizura i odeća, omogućuju da  sačuvamo dostojanstvo u delikatnim situacijama. Ovu partiju sam izgleda izgubila. Ili možda nikada nije ni odigrana, možda je samo bila plod moje romantične mašte.

Život vam je kao partija šaha. Nema opuštanja, stalno povlačimo nekakve poteze i trudimo se da pobedimo. Sebe, druge, sudbinu. Kao što u šahu ima raznih figura, i nas ima raznih. Sve žene žele da budu kraljice. Avaj, proučite pravila i videćete da je u svakoj partiji, baš kao u životu, najvažnija figura – kralj.

Autorka: Vladana S

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.