Muzika kao večita inspiracija

 

Gudački kvartet Felix Art je nastao 2010. godine sa idejom studenata Muzičke akademije da, pored aktivnosti na fakultetu, svoj muzički repertoar obogate autorskim delima, aranžiranjem filmske muzike, tango i popularne muzike. Inspirisani klasičnim formama i popularnom kulturom, stvaraju jedinstveni sklad u muzičkom izrazu.

 

Na muzičkoj sceni ste prisutni od januara 2010.godine. Da li je osnivanje vašeg kvarteta vezan za neki konkretan događaj  ili je bila dovoljna inspiracija koju ste imali prema klasičnim formama?

 

Dugo je kod nas postojala želja da stvorimo drugačiji pristup gudačkom kvartetu. Svako od nas ima određeni muzički žanr koji ga naročito pokreće (tango muzika, filmska muzika, džez, metal…). Na Muzičkoj akademiji nastavni predmet Gudački kvartet neguje samo klasičnu muziku. Nama je pomogao u tom smislu da smo poznavanjem forme i različitih stilova mogli da usmerimo kreativnost i znanje ka stvaranju aranžmana i autorskih kompozicija. U januaru 2010. se jednostavno sve složilo, tako da su želja i ideje konačno dobile svoju formu.

 

blacksheep

 

 

 Koliko je u današnje vreme teško pridobiti publiku za ovakvu vrstu muzike i sa kakvim ste se eventualnim poteškoćama suočavali na početku karijere?

 

Poznato je da je trend u svetu takav da klasična muzika sve više gubi na značaju. Mi smo uvek bili dosledni onome što radimo i što nas čini takvima kakvi jesmo. Što se problema na početku karijere tiče nismo ih imali. Mogu da se pohvalim da je publika oduvek jako dobro reagovala.

 

Da li biste sa čitaocima podelili zašto TEDx smatrate bitnim događanjem, naročito kad govorimo o nastupima umetnika?

 

Smatramo da TEDx jako bitan događaj za svakoga, jer ume zaista da inspiriše slušaoce i učesnike konferencije. Za umetnike je isto toliko bitan zato što želimo da podelimo ideje kroz muziku, ideje koje su isto tako vredne širenja. Muzika je univerzalna, razumeju je svi narodi, treba samo slušati i dozvoliti da u vama pokrene jedinstven doživljaj.

 

 Koje numere najčešće izvodite na nastupima? Imate li neku koja vam je naročito draga?

 

Imamo numere koje vezujemo za određeni period i uspomene, pa su nam samim tim posebno drage, ali mislim da možemo izdvojiti “Tango de Roxanne” kao jednu od dražih.

 

 U duhu TEDxNoviSad konferencije i teme „Sanjaj.Stvaraj.Promeni.Postani.“ imate li neku poruku koju biste podelili sa publikom?

 

Svet oko nas i ono što jesmo uvek možemo promeniti na bolje. Za svaku promenu ima prostora ako neumorno sanjamo i stvaramo. Treba težiti tome da radimo ono što volimo i samo tada ćemo dati najbolje rezultate i na takav način ostvariti sebe.

 

Snežana Subotić

Fotografije: TEDxNoviSad, felixart.ucoz.com

Nema komentara

Ostavi komentar