Moje ambicije veće od tebe

Postoji jedna vrlo posebna veština u Japanu koja se zove Kintsugi. Suština je u tome da slomljeni sud ne baciš, već sačuvaš glavne komadiće i zalemiš ih smešom koja sadrži zlatasti prah, tako da sud opet poprimi svoj prvobitni oblik, samo ovaj put možda bude još bolji, lepši i istrajniji.

Često ovu tehniku koriste kao metaforu u vezi sa životom uopšte. Ipak, svi smo mi nekad u životu bili “zalemljeni” nakon nekog pada. 

***

Pre neko veče putujem i čujem devojku kako razgovara preko telefona neko sedište ispred mene. Trudila sam se da ne pratim, jer su joj ton i frekvencija bili prilično ljutiti. No, u jednom trenutku, devojka je prestala sa pričom, napravila pauzu u vidu dubokog uzdaha, a potom rekla, sa toliko smirenosti, tek toliko da sam se sva naježila: “Ma… Vidi. Kazaću ti samo još jednu stvar. Imam ja u ovom životu mnogo veće ambicije od tebe.”

To je bilo to. “Tap” na crvenu slušalicu i desio se još jedan lom oko kojeg je počeo da se raspršuje zlatasti prah. Još jedan pad koji će se uskoro pretvoriti u neki novi nalet optimizma, a možda čak i inat. U jedan novi podvig i eventualno, još jednu novu pobedu.

Dugo sam nakon te izgovorene rečenice razmišljala o svojim ambicijama. 

O tome kako sam u pojedinim trenucima u životu dozvolila sebi da mi neko drugi diktira šta su one. Kako sam ubeđivala sebe u stvari koje u dubini duše ipak nisam želela. 

Kako sam verovala da su tuđe misli i reči bolje od mojih. Kako sam im dozvolila da se stope sa mnom i slobodno mi struje kroz krvotok. Da me opsedaju, muče i čine da se osećam manje vrednom. Kako su ti mali patuljci voleli da se igraju sa mnom, tek da bi njima bilo lakše. 

Kako su me ubedili da oni meni trebaju, dok je istina zapravo bila baš suprotno. 

Kako su mi pojeli volju, elan , osmeh i glad za svim onim što sam jednom za sebe izmaštala. Što su me saplitali i sputavali, uvijajući se u nekakve kostime i maske dobre namere, a sve vreme su na umu imali samo nameru da naprave da njima bude dobro. Što sam im dozvolila da mi privremeno zgade veru i ljubav. Što sam im dozvolila da me upropaste, samo zbog toga što su prethodno i oni sami bili upropašćeni. 

***

moje-ambicije-vece-od-tebe-blacksheep.rs

Dosta je bilo toga. Nema više. Ja neću biti feler, niti kakva polovna roba. Imaju ova glava i ovo srce još zlatnog praha da spoje komade koji su preostali kada si me ti slomio. Krivim sebe što sam ti to uopšte dozvolila. Ukazala ti čast i poverenje da mi se uvučeš pod kožu, šetaš po duši i osluškuješ ritam kojim samo ja kuckam. Što sam te uopšte volela. 

Krivim tebe što si to sve prokockao i izneverio. Što si mi zamutio misli i za kratko vreme zatrovao moju suštinu i sve ono što ja jesam. Sve ono što ja jesam, ali ne i sve ono što sam želela da budem. Ono što i dalje želim. Ipak, ja ću sve to jednom i biti.

A sada imam da ti kažem još samo jedno, a to je da u ovom životu, ja ipak imam mnogo veće ambicije. Mnogo veće ambicije – od tebe. 

Autorka: Sara Savčić

Fotografija: weheartit.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.