Modeli savršenstva Džejn Ostin i u 21. veku – Gospodin i gospođica Savršeni, da li oni zaista postoje?

“Tebi ću reći kao sto sam već ranije govorila, pravi muskarac će na kraju doći…”. Rečenica pročitana u romanu Aleksandre Poter “Moj gospodin Savršeni”. Iza tog naslova ne može se ni naslutiti priča o “upoznavanju” sa gospodinom Darsijem, likom iz romana Džejn Ostin “Gordost i predrasuda”. Iako je isuviše jednostavna, ne preterano maštovita (ideja je za uzrast četrnaestogodišnjeg deteta), mada korica izuzetnog atraktivnog dizajna, opisima tog “savršenog” čoveka, probudila je u meni želju da pročitam i Džejnin roman. Bez obzira na to što nisam preterani ljubitelj klasika, kao redovni član Centra za talente, rešila sam da se posvetim analiziranju njenih dela. Pristupila sam joj kao izazovu čim sam u predgovoru koji je napisao Dušan Puhalo pročitala da je delo objavljeno 1813. godine. Skoro pre dva veka!

“Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna”, glasila je prva rečenica koja će mi, čini se, zauvek ostati urezana u pamćenju. Džejn kao da je znala na koji način da izazove čitaoca. Rečenica koja odiše mirisom starosti knjige čikala me je da nastavim. Nepomično me posmstrala na toj petoj strani romana gde i počinje priča o interesovanjima, razmišljanjima i željama članova imućnih porodica i onih koji to svim svojim bićem žele da postanu. Odmah sam znala da Džejn i ja nećemo tako lako prekinuti druženje. Jeste mi izgledalo nemoguće povezati taj period sa današnjicom, ali, očigledno, neka pravila ne poznaju vreme i retko se menjaju mada su te promene mizerne.

Evo prve činjenice koja vam može ukazati na to: Koliko osoba, da preciziram, ženskih osoba, bi smatralo muškarcem iz snova nekog poput Ficviljema Darsija? Muškarca koji je, na prvi pogled gord, ne tako prijatan i koji, povrh svega, retko u kojoj osobi vidi nekog dostojnog sebi da mu parira u inteligenciji i promišljenosti. Uistinu, bile su mi potrebne tri nedelje da proučim sve varke koje je Džejn postavila svojim junacima, a koji su se možda i nesvesno polako otkrivali pred čitaocima.  Lagano skidajući slojeve maske, shvatila sam zbog čega je Darsi bio u pravu. Plemenitost i suviše velika dobrota, koji bi radije mogli biti opisani kao naivnost, a koje je posedovala istoimena Džejnina junakinja iz porodice Benet, svakako nije bila privlačna Darsiju koliko gospodinu Bingliju, njegovom prijatelju.

dzejn-ostin-blacksheep.rs

Elizabetina majka, najblaže rečeno, puna kompleksa zbog (ne)pripadanja nivou bogatih porodica iz potrebe za samodokazivanjem da nije manje vredna od već pomenutih, prikazuje sebe kao površnu i, može se reći, priprostu osobu, čiji vidik seže samo dotle da soje čerke udomi u kuće bogatih mladića. Gospodin Benet, plahovite naravi, ne ističe bez ikakvog razloga sve vrline Elizabete, dok druge smatra nedovoljno zreli, ili pak, sebičnim da bi bili sposobni da misle o bilo čemu drugom osim o sebi, za šta je idealan primer Lidijinog iznenadnog nestanka sa Vikamom.

Ono što me je posebno obradovalo jeste to što je Džejn na tako jednostavan, pa ipak poseban način oživela likove, usmerila ih na put ka sreći, unapred znajući njihovu sudbinu, da je bilo skoro nepotrebno koristiti bilo kakvu literaturu u cilju boljeg razumevanja. Elizabetu sam “ostavila” za kraj. Devojku koju smatram savršenom upravo zbog njene nesavršenosti. Mišljenje joj se, prema Darsiju, zasnivalo na predrasudama (na kraju krajeva i čitaocima se zasniva na istom prateći ponašanje likova i njihova razmišljanja), ali ona ipak priznaje da je pogrešila.To je suština čovečnosti.

I, za kraj, evo zašto sam odlučila da pišem baš o Džejn Ostin i o ovom delu odmah posle komentara na delo Federika Moće. Step i Babi, bar u mojim očima, su osavremenjeni Darsi i Elizabet. Sa tom razlikom da su kočije zamenili motori i da je češći fizički od verbalnog sukoba. A i danas su frajeri na ceni. To je samo konstatacija.

Da li gospodin, odnosno gospođica Prava postoje? Univerzalni odgovor ne postoji. Ali, jedno je sigurno: ako bi ta idealna osoba postojala, sigurno je ne biste primetili. Ili bi upravo to savršenstvo preraslo u njenu lošu odliku

 

Autorka: Džejn Poter

Fotografija: b92.net

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.