”Moda se stvara i dešava svakodnevno”

Mlada dizajnerka Danijela Božić voli fine materijale kao i neobične forme, pomalo ekcentrične ali smatra da na našem tržištu još uvek ne postoji takva klijentela niti događaji gde bi se upravo takva toaleta nosila.

Moda i Vi. Kako je počela Vaša priča?

 

Dugo  traje ta porodična priča koja je prerasla u porodični biznis.

Ceo život mama se bavi modom i pravi je umetnik u radu sa tekstilom i kožom, kao i u krojenju i šivenju. Oduvek sam sve pomno pratila oduševljena raznim materijalima, a posebno sam uživala prateći njen rad. Usledilo je otvaranje modnog ateljea, koji i danas uspešno posluje, a gde sam i ja odavno umešala prste.

Danijela_Bozic_blacksheep.rs

S obzirom da dugogodišnje iskustvo u modi potiče iz porodičnog biznisa, da li je možda postojala želja da se bavite nekim drugim poslom?

 

Pa, možda su i postojala još neka interesovanja, ali u životu čovek mora malo i da kalkuliše. Razne situacije koje nam život iskreira možda nisu najbolje rešenje, ali su u tom trenutku najracionalnije i najisplativije za nešto što planirate u budućnosti. Završivši smer finansija i računovodstva, oprobala sam se u toj sferi poslovanja. Otprilike desetak godina zadržala sam se na polju finansija, što i nije baš kratak period. Naravno, uvek sam imala potrebu da ispoljim svoju kreativnu stranu u nečemu sto zaista volim i to mi je svakim danom bilo sve potrebnije. Posao kojim sam se bavila bio je previše stresan, što je delimično i uticalo na moju odluku da u životu radim ono sto volim. U ovom poslu, kao i u svakom drugom, ako postavimo jasne ciljeve i prioritete, možemo postići dobre rezultate. Kako bih unapredila i postavila na viši nivo svoj porodični biznis, usavršila sam svoje znanje na Akademiji za stilizovanje i dizajn u modi i prepustila se svojoj kreativnosti i idejama.

Danijela_Bozic2_blacksheep.rs

Kako biste opisali svoj stil?

 

Moj stil je elegancija, pomalo ekscentrična, ponekad šik a ponekad klasik, u zavisnosti od toga kako se osećam, šta me inspiriše, jer moda se stvara i dešava svakodnevno. Volim da eksperimentišem i ne plašim se toga. Volim da vidim dobro stilizovanu ličnost, ali nisam za to da po svaku cenu neko bude u trendu. Čovek treba da se vodi svojim karakterom i ukusom. Nije sve što je moderno u jednom trenutku odgovarajuće za svakoga. Svakako, ne treba zanemariti novosti na modnoj sceni, nego se samo treba usmeriti i izabrati ono u čemu izgledamo dobro. Moda prolazi, stil ostaje! Stil je lična karta, karakter, stav, način življenja, komunikacije, nešto po čemu se možete izdvojiti od ostalih.

 Danijela_Bozic_blacksheep.rs (2)

Koji materijali dominiraju u Vašem radu?

 

Materijali koje sam koristila za svoju kolekciju su: brokat, muslin, pliš, rips i kašmir. Svi materijali koje sam pomenula, izgledom i posebnim osećajem koji izazivaju pri dodiru, opisuju cvet kale, njenu čvrstinu, formu, sofisticiranost, eleganciju i prefinjenost.

 

Koliko često svoje ideje iznosite na papir i kad postaju gotov proizvod?

 

Mogu reći da vrlo često iznosim svoje ideje, koje se neretko i realizuju. Pošto u svom ateljeu radim i sa klijentima koji upravo traže inovacije po pitanju dizajna, u prilici sam da ono što predložim na papiru, kako bi imali jasniju sliku gotovog proizvoda, realizujem kao dizajnerski produkt. Mada ima i onih nerealizovanih skica koje čekaju svetlost dana. Naime, to su ideje koje su često u mojim mislima i više se tiču neke visoke mode. Volela bih da se oprobam nekad i u toj sferi mode. Obožavam neobične i fine materijale, kao i neobične forme, pomalo ekscentrične, ali na našem tržištu još uvek ne postoji mnogo takve klijentele niti dogadjaja te vrste, gde bi se upravo takva toaleta nosila.

 Danijela_Bozic_blacksheep.rs (3)

Koja dama bi po Vašem mišljenju mogla da ponese titulu ikone stila?

 

Koko Šanel (Coco Chanel), Monika Beluči (Monica Bellucci), Ana Delo Ruso (Anna Dello Russo)…

Mnogo je žena koje zrače jedinstvenošću i stilom, ali ove tri persone bih izdvojila kao žene koje na svoj način utiču na modu i na svoj način iznose u jedinstvenom stilu svaki komad garderobe. Sve tri su tako prirodne, a tako posebne jer svojim stilom i stavom odišu jedinstvenošću!

 

Na Beogradskoj nedelji mode ste u okviru diplomskog rada, inspirisani cvetom kale, prikazali svoju kolekciju. Predstavite nam je.

 

Ženstvenost, sofisticiranost, gracioznost i elegancija su reči koje opisuju moj dizajnerski produkt. Uživajući u najfinijim materijalima najrazličitijih vrsta, svaki komad koji sam zamislila je unikat.  Kolekcija je inspirisana botanikom, odnosno cvetom kale, koji, kao i sama kolekcija, odiše čistotom,  elegancijom i luksuzom. Već pomenuti materijali su beli, a oblikom i teksturom podsećaju na cvet kale, koji je naizgled nežan i na dodir plišan, ali svojom čvrstinom i izgledom odaje veličanstveni utisak stabilnosti, jačine, sofisticiranosti i luksuza. Namenjena je ženama koje zrače posebnošću, elegancijom, jačinom, ženama koje u svakom trenutku svojim stavom i gracioznošću odišu savršenstvom.

Danijela_Bozic_blacksheep.rs (4)

 

Šta smatrate svojim najvećim uspehom do sada?

 

Uspeh je dobiti priliku i predstaviti se kao budući dizajner na modnoj sceni Srbije, a i Evrope, prvo nastupom na Beogradskoj nedelji mode (Belgrade Fashion Week), a zatim i na Srpskoj nedelji mode (Serbia Fashion Week) u Novom Sadu, koja je član Evropske modne komore, čiji sam danas i ja član. Ali, ovo je, kako uspeh, tako i zadatak koji me vuče dalje. Znam da moram ostati dosledna svom radu i da ne smem pokleknuti pred  izazovima  koje mi ovaj put u svet mode donosi. Moram reći da ništa nije došlo tek tako u moj život. Potrebno je bilo mnogo rada, želje, volje, kreativnosti, ali i finansijskog ulaganja u sve što se tiče mog posla. Na sreću, sve je rezultiralo nekim lepim stvarima, da ne kažem uspehom. Kako sam već pomenula, kada postavite ispred sebe cilj i radno, disciplinovano, hrabro zakoračite u realizaciju i sigurnim putem idete ka tom cilju, rezultat ne može da izostane. Preda mnom su tek postavljeni ciljevi, koji me vode napred.

Šta bi bio Vaš modni savet za naše čitaoce?

 

Savet može biti nešto što sam iskusila u svom životu, a to je da treba prvo da radimo na sebi, da spoznamo sebe, kako bismo se dobro osećali u svojoj koži. Ako osećaj samospoznaje i sigurnosti izostane, verujte mi, ni u najskupljoj i najluksuznijoj garderobi nećemo biti zadovoljni, niti će ta ista garderoba promeniti naše nezadovoljstvo i našu bit. Naravno, odelo ne čini čoveka, ali mnogo govori o njemu, zato pričajte najlepše priče sa zadovoljstvom i sa stilom!

Zašto sebe smatrate crnom ovcom?

 

Crna ovca je retkost, a samim tim joj je nametnuto da bude posebna!

Pokušaću da ovo ime opravdam svojim delima, naravno, umetničkim!

 

Marija Ignjatović

Fotografije: catwalkmag.com, Danijela Božić

1 Komentar
  • Igor
    Objavljeno 21:29h, 03 decembra Odgovori

    Mudro zbori… !

Ostavi komentar