Mi smo se stvarno voleli

22. јануара 2018.

Niko nam nije verovao, ali mi smo se stvarno voleli. Tad, nekad, kad su nas zbunjeni roditelji videli samo kao pijanu decu što kući donose četvorke i neopravdane izostanke.

Mi smo se stvarno voleli i živeli za trenutak kad će zapištati mobilni telefon, a na displeju se pojavi pisamce – kao u Balaševićevoj pesmi. SMS nije morao biti u tom stilu, dovoljno je bilo „dobro jutro“ ili „laku noć“ ili „srećnooo!!!“ pred kontrolni. Mi smo se stvarno voleli i naša ljubav je mogla da stane u te banalne reči i želje.

Jutro bi stvarno postalo dobro, iako je on istrčavao iz tramvaja u neki beogradski park da ne zakasni na prvi čas, a ja se klackala Niš ekspresovim autobusom kroz gradsku gužvu. Dovoljno je bilo znati da on zadihano diše, pomalo od trčanja, a više od pomisli na mene.

Niko nam nije verovao, ali mi smo se stvarno voleli. Tad, nekad, kad su nas profesori opominjali da odrastemo i da se maturski i prijemni ispiti neće položiti sami od sebe. Školski hodnici su čuvali naša strahovanja i nevericu, duboko nas je vređalo što niko ne shvata da nismo više mali. Pa mi se stvarno volimo, a oni pojma nemaju!

Mi smo se stvarno voleli i verovali da ta ljubav mora da je veća od biohemijskih formula i matematičkih nejednačina. Mi smo bili jednačina sa bezbroj nepoznatih za okolni svet, ali potpuno jasni jedno drugom. Jednaki i zaljubljeni.

Mi smo se stvarno voleli i sa podsmehom gledali u lica profesora koji su (o znali smo sa sigurnošću!) već zaboravili kako se STVARNO voli. Oni su znali samo da upisuju čas i drže jednolične lekcije, večito ozbiljni i dosadni.

Niko nam nije verovao, ali mi smo se stvarno voleli dok nam još rođendanske torte nisu imale dvadeset i kusur svećica. Oni su mislili da smo deca, a mi smo znali – isprepletenih prstiju i rasplesanih hormona – da nam neće verovati ni danas kad kažemo: mi se još volimo.

Mi smo se stvarno voleli, još tada kada se priča o večitoj ljubavi još mogla pripisati mladalačkoj ludosti. Sad se pravimo da smo u braku, imamo decu, poslove i plate. Oni misle da smo odrasli, a pojma nemaju.

Mi se još stvarno volimo. I to je dovoljno za zauvek.

camila-cordeiro-213471

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: unsplash.com