Marija Ignjatović: Kad snovi počnu da žive

 

Marija Ignjatović je mlada dizajnerka koja hrabro sebi krči put. U moru novih dizajnera izdvojila se svojom originalnošću i maštovitim kreacijama. Ove nedelje će izlagati svoje kreacije na Serbian Fashion Week-u.

Kada si shvatila da želiš da se baviš dizajnom?

 

Potreba da stvarm i kreiram pratila me je još od detinjstva. Posmatranje oca dok slika u ateljeu stvorilo je u meni potrebu da eksperimentišem na papiru učeći razne slikarske tehnike.

Sa druge strane glavni krivac, što sam svoju energiju usmerila ka modnom dizajnu jeste moja baka pored koje sam provodila dosta vremena dok je šila odeću. Provodeći vreme pokraj meni dve drage osobe,upijajući njihivo znanje i iskustvo odlučujem da 2010. godine upišem Italijansku akademiju Del Lusso gde moji snovi počinju da žive.

 

marija-ignjatovic-jovan-stevanovic

 

Diplomirala si modni dizajn na Akademiji del Luso. Svoje kreacije si izlagala na Fashion Selectionu, Fashion Weeku-u, BAFE-u. Osvojila si prvu nagradu na takmičenju mladih i neafirmisanih dizajnera u okviru „Supermarket Concept store-a“. Na koji uspeh si posebno ponosna?

 

Nagrada, u bilo kom svom obliku ima smisao samo ukoliko posao ne volite i obavljate ga sa ciljem da ga drugi priznaju i cene. Istinski uspeh se ogleda u sreći,a moju sreću predstavlja činjenica da uživam u svakom trenutku procesa stvaranja i kreiranja svojih modela.

 

Šta se dešava kada se snovi pretoče u malu crnu haljinu?

 

Rađaju se novi snovi.

 

marija-ignjatovic-jovan-stevanovic2

Koja epoha te najviše inspiriše i zašto?

 

Svaka je posebna i inspirativna na svoj način.Volim izazove, volim da odgovorim na zadatu temu I da odeđeni kostim pretvorim u savremeni.

Tvoje kreacije su maštovite i futurističke. Vešto eksperimentišeš sa linijama i krojevima. Zašto se uglavnom odlučuješ za crnu i belu?

 

Uživam u igri, a crna i bela boja mi omugućavaju da se stopim sa tom igrom oblika, forme i strukture.Sa druge strane bela boja predstavlja slobodu, čistoću i mir dok je crna boja zagonetna, mistična i tajanstvena. Njihovim kombinovanjem postižem jedinstvo različitosti.

marija-ignjatovic-jovan-stevanovic3

Da li voliš da rizikuješ kada je moda u pitanju?

 

Ako želite da budete inovativni i kreativni morate rizikovati. Morate brisati i na tom praznom prostoru razvijati svoju spontanost.Nalaziti nove načine i nova značenja. Za mene je rizik ljubav.

Koja je najgora stvar u ovom poslu?

 

Izgubiti svoj identitet.

marija-ignjatovic.3

Kolekciju „Maxanical Flower“ ćeš predstaviti na ovonedeljnom Serbian fashion Weeku. Šta očekuješ od ove revije?

 

Svaki umetnik za cilj ima interakciju sa publikom. Važno mi je da posmatračima prenesem inspiraciju i ideju, ali i ukupno uloženu energiju u samu kolekciju.

 

sceliano

 

Reci nam nešto više o zanimljivom setu fotografija koji si radila sa Jovanom Stevanovićem.

 

Set fotografija pod nazivom ‘’Marionette” predstavljaju simboličnu borbu između dobra i zla u čoveku. Borbi vlastitih iskustava, usmeravanju svesti i volje,begu od disharmonije.

Pored zanimljivih fotografija dobila sam i izvanrednog prijatelja. Hvala Jovane!

 

marija-ignjatovic-jovan-stevanovic4

 

Kako uspevaš da pobediš klišee?

 

Nemam strah od neprihvatanja i kritika koje su zasnovane na već viđenim stvarima.Pratim sebe i svoj unutrašnji osećaj koji me čini srećnom i navodi na novu potragu, istraživanje i rast u svakom smislu. Po mom mišljenju je to autentična umetnost.

Zašto si ti crna ovca urednica ?

 

Zato što unosim dušu u ono što radim, zato što ne sledim većinu ,ne prihvatam nametnute stvari nego tražim i tražim u različitim pravcima. Zato što kroz Blacksheep časopis želim da promovišem neafirmisane mlade ljude na koje mnogi zaboravljaju, a itekako su zaslužili da budu predstavljeni javnosti.

 

Tijana Banović

Fotografije: Jovan Stevanović, Dušan Petković, Alexandar Sceliano

1 Komentar
  • BOKI
    Objavljeno 17:06h, 23 aprila Odgovori

    samo naprid!! prva liga pozzz iz minhena!!!

Ostavi komentar